0

К арането на детски велосипед е безопасно само ако малчуганите са не по-тежки от 30 килограма. Дебеланковци и дългучи също не трябва да се качват на детското возило. Колелото трябва да е съобразено с възрастта на детето. А изискванията за безопасност трябва да се познават от родителите при неговото закупуване. Това заяви Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние потребителите“ за „Телеграф“.

Изисквания

Детският велосипед трябва да отговаря на европейските стандарти за безопасност и търговецът е длъжен да предоставя на купувача информация за  производителя или вносителя. Те носят отговорност за качеството и безопасността на изделието, обясни Руменова. Детските велосипеди трябва да отговарят задължително на стандарт БДС EN ISO 8098:2014. 

Детето бързо расте и затова колелото трябва да бъде съобразено с неговия ръст и да се подменя всяка година. Ако ги надраснат по ръст и тегло, возилата стават опасни.

Така например за дете от 3 до 5 години, което е високо до 91 см, е подходящо колело с  размер 12 инча. 20 инча велосипед се купува за над 6-годишен малчуган, който е пораснал до 134 см.  При покупката родителите могат да проверят дали колелото отговоря за ръста  на тяхното дете в обявената таблица с размери, възраст и подходящи велосипеди. Освен информация за производителя купувачът трябва да изиска и ръководство за  ползването на колелото. 

Оглед

Преди покупката велосипедът трябва да се разгледа внимателно за остри ръбове, които биха могли да наранят детето.  Винтовете също трябва да са обезопасени срещу лесно развинтване и  разглобяване. А ръкохватките за  кормилото и  спирачките да са стабилно прикрепени.  Предпазител трябва да покрива веригата и верижните колела. Проверяват се и рефлекторите на колелото – предни, задни, странични и на педалите.  Ако велосипедът е сгъваем, механизмът трябва да осигурява стабилно и безопасно свиване, без да се увреждат меките връзки и кабели, а заключващият механизъм да няма контакт с колелата или гумите по време на каране. 

Отказ

Ако колелото е купено от онлайн магазин, родителите могат да упражнят правото си на отказ в 14-дневен срок от покупката, обясни  експертът по правата на потребителите. Условието е велосипедът да не е каран, за да може да се върне, каза Руменова. Рекламация при дефект  се приема до 2 години след покупката.