0

Ж егите и високите цени на тока отприщиха фантазията на родните кръчмари и вече дописват в сметката такса „климатик“.

Новината заедно със снимка на злополучната бележка светкавично се разнесе в социалните мрежи и е публикувана в няколко онлайн медии. 

Потърпевшият е мъж от Асеновград, който е завел семейството си на обяд в заведение за хранене, но като получил сметката, видял, че ръчно е дописана сума от 6 лева за ползването на климатика в ресторанта.

За случая е сигнализирал и в Комисията за защита на потребителите. 

Правила 

За да се изисква плащане на услуга, продукт, ястие, то това трябва да бъде обявено в ценоразписа или на видно място в обекта. Това коментира създателката на платформата „Ние потребителите“ Габриела Руменова пред „Телеграф“.

По думите й клиентът може да откаже да ги плати, ако не са обявени и се появят  изневиделица  в  касовата бележка, като това е регламентирано в Закона за защита на потребителите. 

Освен това е важно да бъде уточнено, че тази услуга или продукт се предлага по избор на клиента и той не е задължен да я ползва и след това да плаща за нея, обясни експертът. 

Практики 

Тя припомни и други иновативни практики на ресторантьори, които са събирали пари за празен стол на масата или такса „дете“, използвани в близкото минало.

Такса „климатик“ прилагат и някои от хотелиерите или хората, които отдават стаи в къщи за гости. Обикновено тези места са оборудвани с уреди за охлаждане, но без дистанционно не могат да се включат.

Така хотелиерите предлагат услугата срещу допълнително заплащане. 

Очакват бум на товарите на мрежата на 18 юли 

Търсенето на прохлада от климатиците и другите електрически уреди увеличи драстично товара на електроенергийната система в най-топлия месец на годината. Абсолютният рекорд на потреблението отпреди три години обаче не е постигнат, съобщи БНР, позовавайки се на данни на Електроенергийния системен оператор.

Заради високите температури се очаква  тази седмица  на 18 юли около 20 часа той да достигне 5191 мВт. Абсолютният рекорд от 5123 мВт е поставен на 29 юли 2021 г. Вчера към 15,39 часа товарът  на преносната система е бил 4497 мВт.