0

С пекуланти в интернет надуха тройно цената на възпоменателната монета с лика на Христо Ботев, която БНБ пусна на 3 януари по случай 175-годишнината от рождението на поета революционер, показа проверка на „Телеграф“ в най-популярните сайтове за обяви.

В момента сребърната пара трудно може да се намери под 300 лева. Монетата вече е изчерпана на касите на БНБ седмица след като бе пусната за продажба. Единственият начин за колекционерите и за хората, които искат да имат сребърната пара в знак на почит към делото на революционера, е да я потърсят в порталите за обяви в интернет. Там обаче спекуланти са надули цената тройно – повечето оферти са за 300-350 лева. За сравнение, на касите на БНБ парата можеше да се закупи срещу 114 лева.

Опашки

При пускането на монетата на 3 януари се извиха огромни опашки пред сградата на Централната банка и пред касовия й център. Такива опашки са обичайна гледка в последната година, тъй като много хора видяха в покупката на възпоменателни монети възможност да изкарат едни лесни 100-200 лева за ден. Поради тази причина професионалните нумизмати вече се отказват да се редят с часове, за да попълват колекциите си. Вместо това предпочитат да си закупят възпоменателните монети на вторичния пазар, макар и на по-висока цена. Както „Телеграф“ пръв писа, през миналата година българите са закупили монети на обща стойност 30 милиона лева, като само за златната пара с лика на Паисий Хилендарски са дали половината от тази сума.

Един от потребителите в мрежата иска за тази монета 339 лева.

 Един от потребителите в мрежата иска за тази монета 339 лева.
BAZAR

Поредица

Сребърната монета с лика на Христо Ботев е първата, която БНБ пусна за тази година. Номиналът й е 10 лева, а тиражът 5000 бройки. Диаметърът й е 36,61 мм, теглото 23,33 грама. На обратната страна на монетата са изобразени ликът на Христо Ботев и неговият подпис. Следващата възпоменателна монета в програмата на БНБ също ще бъде от серията „Българско Възраждане“. Тя отново ще бъде сребърна и ще бъде посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров. Монетата ще бъде емитирана през февруари.