0

Т аванът на надценката на трите видове хляб – бял, добруджа и типов, от 15% ще се отрази върху другите видове насъщен или върху различни храни. Това коментира Димитър Людиев, производител на хляб от района на Бургас, пред „Телеграф“. Той посочи, че в момента средната надценка е 30% и намалението й наполовина няма да има желания ефект върху хората, които го консумират. Според него този вид хляб няма да изчезне от щанда заради наложения таван. Хляб ще има и не трябва да се спекулира.

Така Николай Вълканов, председател на сдружението "Модерна търговия", коментира налагането на таван на търговската надценка – 15%, на три вида хляб – бял, добруджа и типов, пред БНР. Той посочи, че са изпратили писмо с искане за изработване на анализ за въздействието на тази мярка. Според Вълканов още при спазването на мярката търговецът вече има проблем, защото влиза в хипотезата, че "той не купува директно от производителя, а от доставчик". На търговеца му се налага да изисква документи от самия доставчик, които да гарантират, че той няма да наруши определената надценка от 15%, предупреди Вълканов. Според него другият проблем е, че таванът на търговската надценка не гарантира, че цената на артикула ще падне.

Проблеми

От 1 юли влиза в сила таван на търговската надценка от 15% в резултат на промени, които бяха одобрени тихомълком през Преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазaрта. Заедно с тях беше удължено и действието на нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно до края на годината. Според Людиев обаче това е частично решение и е притеснително след като в цяла Европа ДДС върху храните е под 10% само у нас да няма трайно решение относно хляба.

Потребление

Димитър Людиев коментира още, че ефектът от мярката с ограничаването на надценката ще е минимален и едва ли ще е усетен от най-уязвимите потребители. Той допълни, че в последните години има сериозно намаление на консумацията на трите основни видове хляб. Причината, от една страна, е качеството, а от друга, че младите търсят по-здравословни заместители на традиционните самуни.