0

Т онове цаца се вади от морето край Созопол, видя „Телеграф“.

На пристанището рибарските мрежи са пълни с дребната риба, а около тях се образуват опашки от хора, които искат да си купят от пресния улов.

Прясно уловена риба може да се намери на пристанището в Созопол до обяд

 Прясно уловена риба може да се намери на пристанището в Созопол до обяд
Авторът

Сред феновете на цацата са и чайките, които кръжат над лодките, за да се доберат до храната, а на брега освен хора се навъртат и угоени котета, които като прахосмукачка обират изпадналите от щайгите рибки. Някои от рибарите, като акостират на пристанището, продават от улова директно от лодката, но други зареждат павилион за риба, позициониран буквално на метри от брега.

Там цацата върви по 3 лева, а около сергията се тълпят хора, за да купят прясна риба.

Тази година квотата за улов на цаца за България е по-голяма и е в размер на 8300 тона. Тя обаче не може да бъде усвоена напълно от страната ни поради липсата на достатъчно капацитет.

Калкан

На щанда на борсата се предлага още калкан за 25 лева килото. Местните жители споделиха, че сега е моментът за тази риба, защото цената е изключително изгодна. В пика на летния сезон не може да се намери по-евтин от 35 лева за кило.

Заради черната търговия с деликатесната риба уловът е все по-редуциран. Има обаче рибари, които влизат с лодки в морето специално за калкан, а след това го продават в местните ресторанти на черно, коментираха местни.

Тази година квотата за улов на калкан в Черно море за българските рибари е увеличена. Това заяви директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов, пред БНР. Миналата година за страната ни тя беше 75 тона, а сега е 95 тона.

Причината е, че имаме неизползвана квота поради ковид кризата и войната в Украйна и Европейският съюз е решил да не ни ощетява. Остатъкът от предходните години е присъден към тази година. В сравнение с България Румъния няма промяна в размера на квотата за тази година, тъй като тя е била усвоена през миналата. Калканът се приготвя по много различни начини, включително и с кисело зеле, споделят хората от Созопол.

Попчета

На пристанището се продават още попчета, които струват 12 лева за кило. Хит тази година е дребният карагьоз. Много хора избягват да го купуват заради много кости, но по-дребните екземпляри, като се изпържат, набират все по-голяма популярност.

Причината е, че при термичната обработка костите направо се стопяват и при консумация не се усещат. Миди също могат да се купят от рибната борса, но трябва да се отиде преди обед, защото след 12 часа е много вероятно да не са останали. Цената на килограм от морските дарове е 4 лева, като търговци споделят, че тази година уловът е от по-дребни екземпляри, но пак са вкусни.

На павилиона са закачени още веян паламуд и чироз. Те са обработени със сол и подправки и се оставят да се сушат за няколко дни. Паламудът обаче е от Турция, тъй като от миналата есен в нашите води няма. Цената на парчето е 20 лева.

Веян паламуд се продава по 20 лева за брой

 Веян паламуд се продава по 20 лева за брой
Авторът

Местните го разпознават по-това, че е по-сух, нашият се отличава с това, че е по-мазен. Освен на бройка има и бурканчета с паламуд с кисели краставички в доматен сос по 12 лева бройката. Връзка с чироз, на която има 10-12 рибки, пък струва 8 лева.