0

Т акса смет ще скочи от 2024 г. Точно кога и най-вече с колко ще стане ясно, след като се приеме специален закон за методиката, по която ще се изчислява произведената от всяко домакинство смет. Реформата беше отлагана няколко години поред с мотив, че трябва да мине преброяване на населението през 2021 г., за да е ясно колко са жилищата и колко души живеят във всяко от тях. Това е наложително, тъй като новата такса смет ще се пресмята според количеството отпадъци, което всяко домакинство произвежда. Най-голямата трудност е да се проследи колко боклук изхвърля всяко домакинство в големите блокове и кооперации.

След сегашното преброяване ще се изготви единен класификатор на административно-териториалните и териториалните единици, съобщават от НСИ. През януари 2023 г. ще излезе и информация с адреси на сгради и населението. От Статистиката обаче подчертават, че към нея трябва да се подхожда внимателно, защото данните са по адрес на „обичайно пребиваване“, тоест, където хората потребяват, а не по постоянен или настоящ адрес, става ясно от дебатите на среща на общинските финансисти, организирана от НСОРБ.

История

И в момента бизнесът поема голяма част от средствата, необходими за събиране и извозване на отпадъците. Промилите, върху които предприемачите плащат, са значително по-големи от тези, на които се издължават гражданите. „Фирмите настояват за промяна, защото много от тях плащат сериозни суми, тъй като при тях промилите са на базата на данъчната и балансовата стойност на обекта”, коментира за „Телеграф“ зам.-председателят на Националното сдружение на общините, кметът на Димитровград Иво Димов. Хората пък плащат на база данъчна оценка, която в повечето случаи е доста по-ниска от пазарната. „Ако начинът, по който се изчислява в момента такса битови отпадъци, се запази, при всички случаи от следващата година ще има увеличение на промилите, но по общини. Тъй като влизаме в предизборна година, много кметове ще задържат и през 2023 г. нивата на налога. Но при всички случаи през 2024 г. ще има сериозно увеличение. И тук е въпросът кога ще влезе новият закон. Как ще бъдат регламентирани текстовете по него. Как ще се процедира чисто технически, дали ще се купуват торби за смет или някакъв друг метод за изчисляване, има различни варианти“, уточни Иво Димов.

Щети

Такса смет сега е най-несправедливо определяният налог, тъй като на немалко хора се налага да плащат за имоти, включително за вили и къщи, в които не се живее, защото такова е решението в съответната община. В някои от селата се плаща такса смет за имот, но контейнерите са далеч от него, в центъра на селото, и се извозват само веднъж седмично. В други случаи като във Варна, примерно за местности извън чертите на града, които обаче отдавна са застроени, при това с луксозни сгради, не се плаща такса смет, ако контейнерът е на 500 м от имота. По сегашната методика се получават абсурди, като за голям апартамент с един или двама обитатели да се плаща повече от двустаен с две семейства в него. Има и други парадокси – за селски имот таксата да е по-голяма от жилище в центъра на голям град.

Формула

От всички проучвания и дебати до момента става ясно, че такса смет може да зависи от три фактора - количеството изхвърлен боклук, големината на имота и хората, които живеят в него. Според кметовете единственият начин да се плаща по-малко за сметта е разделното събиране. „Общините имат задължение и право по закон да организират разделното събиране, въпросът е, че хората не го правят. Отчисленията, които общините плащат на тон депониран отпадък, са много високи. При разделното събиране ще излиза много по-евтино и на общината, и на хората”, коментира още зам.-председателят на сдружението на общините. Според Димов важен фактор в новата формула ще бъдат и разходите за издръжка на новите системи за депониране на отпадъци, които значително надхвърлят разходите по старите общински сметища. Съществен компонент в изчисляването на таксата ще бъде и количеството изхвърлен отпадък, годно за рециклиране.

Събират на чували от врата до врата

Новият подход за изчисляване на такса смет ще бъде тестван в три региона. Той ще се въведе в общини, които са разширили разделното събиране и ще преминат по-лесно към новия модел. Това и сега се случва в общините, приели отпадъците да се събират по метода „от врата до врата“. Такива са Златоград и Баните, а общината в Свиленград вече е член на организацията Zero Waste Europe - Нулеви отпадъци. Тъй като опитът с концесиониране на сметоизвозването и сметосъбирането, както е в повечето големи градове, включително и в столицата, не е от най-успешните, все повече местни управи се ориентират към самостоятелно организиране на събирането на отпадъците, като създават общински дружества или предприятия.

МФ изготвя наредба и план-сметка

Министерството на околната среда и водите винаги е поддържало позиция за възможно най-скорошно въвеждане на такса „битови отпадъци“, която да се изчислява на база генерирани количества отпадъци, тъй като е доказано в световната практика, че това е един от най-съществените начини за стимулиране на разделното събиране, посочиха за „Телеграф“ от МОСВ. Министерството на финансите изготвя наредба и образец на план-сметка за разходите по услугите, за които се плаща такса смет, и начините, по които тя ще се изчислява, като се основава и на Закона за местните данъци и такси.