0

Д изелът поевтиня с близо 30 стотинки за година, изчисли „Телеграф“. Към 22 януари средната му цена е 2,65 лв., а на същия ден преди една година стойността му е била 2,93 лв. за литър, сочат данните на fuelo.net. За 12 месеца горивото е поевтиняло точно с 28 стотинки, или 9,65 на сто.

Цени

Тенденцията е за застой в цената, показват анализите. Замръзна и стойността на бензина, която не се е променила спрямо година по-рано. На 22 януари масовият А95 у нас струва 2,60 лв. за литър. Точно преди една година цената на бензина е била същата, без стотинка разлика.

Най-евтино в момента може да заредите за 2,30 лв. Такава е цената на бензина в Елхово и Ракитово. С две стотинки отгоре се продава литърът на бензиностанция в Плевен, както и на ул. „Петър Панайотов“ 12 в София. На трето място по евтино гориво е обект в Промишлената зона в Русе, както и на бул. „Одрин“ в Любимец, където А95 върви по 2,33 лв. Спад е регистриран и при метана, който вчера вървеше по 2,37 лв. за кг, докато година назад е струвал 2,42 лв.

Обратна е тенденцията в цената на пропан-бутана, който за година се е вдигнал от 1,18 лв. за литър до 1,25 лв. за литър на 22 януари 2024 г.

Тенденция

Тенденцията е за застой в цената на горивата, показват анализите. Според тях въпреки промените надолу в стойностите на дизела и метана не се очаква нито повишение, нито ново понижение. Бензинът също няма да поскъпне. Цената му е била в пика си на 28 септември миналата година, когато е достигнала 2,88 лв. за литър, след което е започнала постепенно понижение, достигайки до стойността си през миналия януари. Поскъпването е започнало през юли 2023 г., когато обикновено горивото се вдига заради летните пътувания, допълниха експерти. На международните пазари горивата също регистрират понижение. Според последните данни цената на петрола сорт Brent е надолу с 24 цента, или 0,31 на сто, до 78,32 долара за барел вчера. Цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижи с 28 цента, или 0,38%, до 73,13 долара за барел. Прогнозите са и за поевтиняване на руския Urals. Очаква се стойността му да падне от 80 долара за