0

З аради значително по-топлото време и по краткия месец февруарските сметки за парно в София са по-ниски както спрямо януари, така и спрямо февруари 2023 г., видя „Телеграф“. Столичното дружество качи фактурите за миналия месец на сайта и в касите и от вчера потребителите могат да ги плащат. 

Данни

Средноденонощната температура през февруари 2024 г. е +7,6 градуса, а през януари тази година е била +0,9 градуса. През февруари 2023 г. средноденонощната температура е била +3,2 градуса, или с +4,4 градуса по-ниска, отколкото през този февруари. Сравнение на сметките за подгряване на топлата вода и за енергията от сградна инсталация на домакинство, което не се топли с парно, показва, че през януари то е платило 90 лева, а за  февруари има сметка от 69 лева, тоест с 21% по-ниска. Друго семейство, което през януари е дало 216 лева, за февруари ще трябва да плати 161 лева за отопление с парно и топла вода, което е с 25% по-малко. Други потребители за отоплението и топлата вода за февруари 2023 г. са дали 177 лева, а за този февруари имат 146 лева сметка, или 17% по-малко. 

Загуби

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да намали цената на топлинната енергия до края на регулаторния период 30 юни 2024 г. Това съобщиха от КЕВР въпреки настоятелната препоръка на омбудсмана Диана Ковачева за спешно преразглеждане на цената на топлинната енергия. Прогнозната цена на газа, при който  тя е опредена от 1 юли 2023 г., е значително по-висока от месечните цени, по които „Топлофикация“ плаща синьото гориво на „Булгаргаз“. Близо 148 милиона лева е надвзела от потребителите „Топлофикация“ от юли 2023 г. до март 2024 г., според анализ, публикуван на нейния сайт. Причината е, че заради драстичното поскъпване на синьото гориво след 2021 г. „Топлофикация“ е била принудена да го плаща на по-висока месечна от определената прогнозна цена тогава и е натрупала загуби. То е било покривано с цената на енергията, доставяна на потребителите. Разликата ще бъде възстановена на домакинствата с промяната на цените от 1 юли 2024 г., обеща регулаторният шеф Иван Иванов. Около 30% трябва да се намали цената на топлинната енергия в съответствие с намаляващите цени на газа на международните пазари и по-ниската цена на въглеродните емисии, прогнозираха експерти.