0

С истемата на БДЖ за умно подаване на жалби за мръсотия във влака е блокирана. Това се е случило тайно и постепенно чрез изчегъртването на стотици стикери с QR кодове, разлепени във вагоните. След сканиране с мобилен телефон те препращат пътниците към онлайн форма за подаване на жалби на сайта на БДЖ. Така пътниците могат бързо и лесно да оценяват чистотата и техническото състояние на конкретния подвижен състав, а от ръководството на компанията да съумява да прилага по-добър контрол над отговорните подчинени.

Към момента не е ясно кой стои зад изчегъртването на стикерите, които са повредени точно толкова, че да не могат да бъдат разчетени от смартфон и съответно да блокират процеса по даване на обратна връзка към БДЖ. Повредите пречат на клиентите да оставят както негативна, така и положителна оценка за състоянието на вагона.

Организирано

Според очевидци става дума за голям брой стикери в много вагони, така че най-вероятно извършителите не са едно или две лица.

В жп групите във Фейсбук потребителите не скриват, че подозират неназовани служители на БДЖ за целенасоченото унищожаване на кодовете. „Това не е работа на обикновени вандали. Те чупят значително по-големи и видими елементи, драскат по вагоните или просто оставят мизерия след себе си. Тук някой специално си е играл да унищожи тези кодове, и то чрез малки наранявания, достатъчни, за да ги направят нечетивни. Това може да го стори само човек, заинтересуван от това пътниците да нямат възможност да оставят бързо и лесно оценки на работата им“, коментират потребители в интернет.

Стикери

Електронната форма със стикери с QR кодове в пътническите вагони на влаковете са създадени с идея да бъде подобрена обратната връзка с клиентите на БДЖ, които след сканиране на кода могат да попълнят електронна форма за мнение относно чистотата и състоянието на влаковете. Получената информация се обработва по електронен път и предоставя удобна и лесна възможност за осъществяване на мониторинг на състоянието на подвижния състав, което от своя страна води до по-бърза реакция за отстраняване на констатираната нередност. Формата е въведена от средата на август и се посреща с интерес и внимание от пътниците, като до момента има постъпили над 70 мнения с различни впечатления от пътуванията с конкретни влакове.