0

Ч асовник ще отброява дните до еврото. Това предвижда актуализираната комуникационна стратегия за присъединяване на България към еврозоната на Министерството на финансите.

Стратегията предвижда три фази на комуникационната кампания, като поставянето на часовника е заложено да се случи във втората, която обхваща периода от датата на вземане на решение на Съвета на ЕС за въвеждане на единната валута в България до 1 месец след фактическото въвеждане на еврото.

Информация

Сред мерките в тази фаза е включено още информиране на гражданите преди деня на въвеждането на еврото да държат парите си в левове в банкови сметки, а не в наличност, с оглед автоматичното им превалутиране в евро от датата на членството ни в еврозоната. Ще се осигури и възможност за подаване на жалби, в случай на нарушение на правилата за двойно показване на цените или необосновано увеличение или неправилно конвертиране на цените в евро. Хората също така ще бъдат информирани да внимават за опити за телефонни и друг вид измами. Ще се дават и препоръки да не се обменят пари в брой преди официалното въвеждане на еврото, тъй като замяната може да включва разходи и такси.

В третата фаза на стратегията пък се предвижда да се направи мониторинг и оповестяване на данни за движение на цените с цел да се елиминира възможното възприятие, че преминаването към еврото е повишило силно цените.

Заложени са и специални информационни дейности за уязвими групи, като живеещи на отдалечени места хора, представители на малцинствата, пенсионери, лица, страдащи от физически, сетивни или умствени заболявания, бездомници, затворници и др.

Сайт

Ще бъде създадена специална интернет страница за еврото, в която ще има информация за външния вид и защитните елементи на евробанкнотите и монетите, рубрика за често задавани въпроси и отговори, както и бутон „Подай сигнал“, чрез който гражданите да могат да сигнализират компетентните институции в случаи на злоупотреба и нелоялни практики. Към сайта ще има възможности за онлайн комуникация чрез чатбот и имейл.