0

11 родни и 1 международен влак ще закъснеят с по един час сутринта в неделя заради преминаването от зимно към лятно часово време. Това казаха за „Телеграф“ от БДЖ-Пътнически превози. 

Закъсненията ще засегнат всички влакове, които се движат след 3 часа сутринта на 26 март, неделя. Всички те ще генерират виртуално 60 минути закъснение спрямо часовете си на пристигане и заминаване във всички гари след този час. Причината е, че в 3 часа стрелките централно ще се изместят с един час напред - до 4 часа. Косвено засегнати ще са и други композиции, отпътуващи в ранните часове сутринта в неделя. При тях ще се генерират малки закъснения при отпътуване заради закъсненията на нощните композиции. Не всички сутрешни влакове обаче ще бъдат забавени, така че при около 10 влака ще бъдат нарушени връзките за прикачване. До обед в неделя се очаква движението на влаковете да се върне към график.

Транспорт

Закъснения ще има и по някои автобусни линии сутринта в неделя. Засегнати ще са тези, по които автобусът от нощен курс се използва за скорошно отпътуване в обратна посока. Така сутрешният курс може да има закъснение в начална точка. На летище София не очакват никакви сътресения, тъй като всички системи са автоматизирани и подготвени за смяната, казаха за „Телеграф“ от аерогарата. Улесняващ фактор там е и липсата на натоварено въздушно движение в нощните часове.

История

У нас смяната на часовото време е въведена през 1979 г., като до 1996 г. включително лятното време започва от 00:00 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 00:00 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). В ЕС от близо десетилетие тече дебат за отмяна на местенето на стрелките, а решение по този въпрос има на Европейския парламент. Заради разногласия в Европейския съвет обаче решението все още не е влязло в сила. В последните години местенето на стрелките бе отменено в Русия, Китай, Мексико, Близкия изток, а Европа, САЩ и Канада остават основните ползватели на практиката.