0

В одачите на определен вид автомобили ще бъдат подложени на нови условия. Ще се наложи смяна на документи, ще има нови правила и за скоростта.

Любителите на високопроходими автомобили (SUV), чийто брой постоянно нараства, ще трябва да се съобразяват с нови изисквания. Специално за тях се обмисля въвеждането на в ЕС на категория В+, информира БТА.

Уточнява се, че ръководителят на преговорите между институциите на ЕС от страна на Европейския парламент Карима Дали предлага тази подкатегория водачи да бъде необходима за управлението на превозни средства с общо тегло над 1800 килограма

Ако подобна промяна бъде възприета, тя би засегнала и някои електромобили, заради тежестта на техните батерии. Според Дали е необходимо категория B+ да се придобива от водачи, които поне две години са притежавали категория В и са на възраст поне 21 години.

Карима Дали предлага също максималната скорост на движение на моторните превозни средства в ЕС да бъде 130 км/ч. (90 км/ч. за младите водачи), както и да се въведе уеднаквена шофьорска книжка с точки, които да се отнемат при нарушение.

Уточнява се, че преговорите по тези въпроси са свързани с предложението на Европейската комисия, представено по-рано тази година, което предвижда бъдещи промени в европейските свидетелства за правоуправление.