0

З а да има ред в енергетиката, цената на тока до 5-6 години трябва да се увеличи трикратно, това каза днес председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Той откри Международната ядрена конференция "Българска атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" край Варна, предава БТА.

Форумът, прекъснат за няколко години заради пандемията, събра на едно място експерти, представители на неправителствения сектор и на дипломатическия корпус. 

Системата за оценка на електроенергията е неправилна, допълни експертът. По думите му, докато стойността на тока е потискана през годините, това е "обезкървявало" енергетиката. 

Според Манчев цели 30 години тя е ползвана от политиците като социален инструмент. В системата са нужни инвестиции, както и промени в инфраструктурата й, смята още той.

По думите му, държавата ни е поела в правилна посока с идеята за изграждане на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Те ще заместят 5-и и 6-и блок, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2047 и 2051 година, обясни Манчев.

Би било добре да се вземе и решение как ще се процедира с АЕЦ "Белене", особено като се има предвид, че двете реакторни инсталации за централата са в много добро състояние, е категоричното му мнение.