0

Б лизо милион тона слънчоглед залежава по складовете от миналогодишната реколта, след като жътвата на черното семе започна. Това съобщи Илия Проданов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред „Телеграф“.

Зърнопроизводителят разказа, че в момента черно семе се жъне в райони, където е имало малка влага и не могат да се направят прогнози за цялата страна.

„Определено не зная дали добивите ще бъдат над 200 кг среден добив на дка, защото в някои региони жънат 50-60-100 кг от дка, в други стигат до 120-130 кг от дка, но се очакват и над 200, като 230-240 кг от дка са добивите при добра година за черното семе“, каза Проданов.

Продоволствие

Проданов заяви, че след като приключи жътвата на пролетниците слънчоглед и царевица, силозите в страната ще бъдат пълни на 98%. Така че продоволствената сигурност е осигурена, категоричен бе зърнопроизводителят.

Той посочи, че прибраната пшеница това лято възлиза 6,5 млн. т и е около 4 пъти повече от това, което потребява националният пазар. Качеството е добро, включително и на зърното с хлебопекарни качества, увери шефът на НАЗ. В складовете от 2022 г. има останали към 1,5 млн. т пшеница, каза Проданов. Според него пазарът се е раздвижил след забраната за внос от Украйна, но са останали още количества.

Спекулации

Илия Проданов коментира изявленията на Яне Янев от асоциацията на производителите на масла, че колегите му остават без суровина и фабриките им ще затворят врати, като подвеждащи. „Това е спекулативна информация, която цели да окаже натиск върху българското правителство. Целта е да изкара страната от обединението на петте държави, които искат забрана за внос от Украйна. Изключително некоректно е такова изявление, има български слънчоглед достатъчно“, категоричен бе Проданов. Той заяви, че зърнопроизводителите настояват забраната да остане и след 14 септември, когато изтича срокът. Въпреки че се правят машинации и влиза нелегално украинско зърно в страната, като цяло ефектът от забраната е повече от положителен, каза Проданов. Вярваме, че европейските фермери ще бъдат защитени и забраната ще бъде продължена, изрази надежда Илия Проданов.