0

Т узари инвестират по 30 бона в уиски. В момента интересът за вложения в колекционерски алкохолни питиета е нараснал, показа проучване на „Телеграф“. Сред топпредложенията е 48-годишен малцов еликсир от Шотландия, който излиза 28 000 лв. Идеята на предприемачите е да инвестират сега в марковото шише и след време да го продадат на по-висока цена. Колкото повече отлежава, толкова по-скъпо става уискито, коментираха експерти.

Цени

Цените на инвестиционния алкохол тръгват от 100 лв. и стигат до 30 000 лв. Уискито на близо половин век, за което трябва да се бръкнете с 28 000 лв. например, е от производител с 200-годишна история. Вкусът му е съчетание от плодове, тъмен шоколад и кафява захар. Сред най-предпочитаните са уискитата по 1500 лв. заради не толкова високата цена. Интересна е офертата за японски сингъл малц, отлежал 15 години в различни бъчви. Серията е от 3710 бутилки, като номерът на всяка една е изписан ръчно на етикета. Продават се и колекционерски уискита, бутилирани специално за България. Шише може да се купи за 680 лв. Напитката е шотландска, сингъл малц, на 18 години. Някои се продават и на промоция. 18-годишно шотландско уиски може да се намери за 700 лв., намалено от 770 лв. 20-годишно на акция струва 3700 лв., със стара цена от 3950 лв.

Възвръщаемост

Според финансови експерти по време на инфлация е подходящо да се инвестира в активи, които поскъпват. Точно такъв е случаят с инвестиционния алкохол, допълниха специалистите. Според тях възвръщаемостта в подобна инвестиция може да бъде дори двойна в зависимост от това колко време е минало.

В социалните мрежи дори има групи за изкупуване на алкохол. Там взимат не само колекционерски бутилки, а всякакъв вид. Оферти могат да се подават за уиски, водка, ракия, вино и др. „Ако се чудиш какво да правиш с поредната бутилка подарък, ние сме тук, за да ти помогнем да материализираш подаръка си в пари“, пише в една от групите.