0

О ферти за лятна почивка с по-сериозни отстъпки изтичат в края на януари. След това ще има намаления, но те постепенно ще стават по-малки, като се очаква последният период за ранни резервации с намаление да е в края на март. Това съобщи Мариана Пеловски, управител на туристическа агенция, пред „Телеграф“. В момента има предложения за летните месеци с до 25% отстъпка от цената. Такива има и за Турция и Гърция. Например все още може да се резервира студио за двама за 40-50 евро на вечер в Гърция. До 80 евро пък стига цената за нощувка на база олинклузив в Турция. Нощувките тази година са около 10 на сто по-високи от миналогодишните. Освен че скачат цените в хотелите, поскъпват и магистралните такси, както и туристическият налог в Гърция, който се плаща на място.

Ранните резервации за морето тръгнаха в края на миналата година. Така отстъпките за някои хотели в южната ни съседка стигнаха до 35% - 40%. Например за тризвезден хотел на остров Корфу за двама възрастни с дете до 12 години с включен пакет олинклузив беше 1600 лева за 7 нощувки, ако се направи резервация до 31 декември 2023 г. От новата година цената скача с 200 лв., което е с 12% повече.  

Цени

Около 2000 лева излиза седмична ваканция за двама в петзвезден хотел на база ултра олинклузив със самолет в Анталия. Цената е за периода в края на април, началото на май. За юни цената набъбва с 1000 лв.

От 186 до 330 лева пък е нощувката за двама на база олинклузив в хотел на Халкидики. Цената зависи от периода, в който е резервирана. В сумата са включени ползване на бийч бара на морския бряг, чадъри и шезлонги, външни басейни, детски клуб и детска анимация, тенис корт и паркинг.

За морска почивка у нас все още може да намерите и по-големи намаления, които стигат до 40%. Например хотел в Свети Влас предлага 5 на цената на три нощувки. Така за 243 лв. може да запазите стая за 5 нощувки без изглед към морето на база олинклузив и ползване на чадъри и шезлонги на плажа до изчерпването им. Условието е ваканцията да е до 5 юни.

С 25% отстъпка са офертите и за Балчик за лято 2024 г., при условие че резервацията е направена до края на януари тази година. Така двойна стандартна стая се предлага на цени от 130 до 216 лв. в зависимост от периода.

Планиране

Пеловски коментира още, че все повече навлиза у нас планирането на ваканция отрано. Малко хора вече чакат последния момент, за да изберат място за почивка. Например хора от група, която е празнувала Нова година в Сърбия, сега запазва същото място за следващата година. Освен това се дават и много повече възможности за плащане на почивката, тъй като е трудно да се съберат и извадят накуп парите за ваканцията, хората я плащат разсрочено. Туроператорите предлагат такива варианти като например може да се плаща всеки месец някаква сума или веднъж на два месеца. Също така има и много банки, които предлагат финансиране за почивка, като оскъпяването е не повече от 10%, а някои дори са безлихвени за определен период.

Кредит

Сред офертите е безлихвен кредит от 900 лв., като срокът за изплащане е краят на декември. Предимството е, че няма лихва и това привлича хората. Сред най-често теглените суми за почивка са между 800 и 2000 лв. В повечето агенции за изтеглени 800 лв. за 6 месеца накрая ще дължите сума от 905,55 лв. Обикновено има и минимален, и максимален срок на изплащане, като първият е около 3 месеца, а вторият - 10 месеца. Това означава, че със сигурност ще се издължите в рамките на до 1 година. Има и много хора, които теглят по 200-300 лв., за да дофинансират почивката си на морето, допълниха от фирма за заеми.

Скачат туристическите такси

Общинските такси, които се плащат от всеки турист на база заета стая и период на престой в Гърция, скачат от началото на март до края на октомври. Двойно се увеличава дневната тарифа, ако сте отседнали в четиризвезден хотел. От 3 евро на помещение на ден вече ще плащате 7 евро. Единствено таксата за хотелите с 2 звезди се запазва на 1,5 евро. 3 евро на ден на стая дължат туристите, които са отседнали в 3 -звезден хотел. В луксозните места с 5 звезди цената е 10 евро.