0

И нфлацията у нас се кротна в края на миналата година и забави ръста си до 4,7 на сто на годишна база, а месечната е 0,3 на сто. Това показват данните на националната статистика. Промяната в цените напълни гардероба, но изпразни хладилника. Поскъпнали са развлеченията и храните, поевтинели са транспортът, дрехите, обувките и съобщенията. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2023 г. спрямо година назад е 9,5%.

Причини

За инфлацията в страната допринася значително повишението на цените за почивки и развлечения с 2,4 на сто. За нощувка в хотел и вечеря в ресторант сме плащали с 0,7 на сто повече. Същият е ръстът и при храните и напитките. За сметка на това сме купували по-евтино облекло. Цените на текстила и обувките са паднали с 0,6 на сто. Транспортът също е поевтинял с процент и половина, а при съобщението понижението е с 0,3 на сто.

Въпреки поскъпването в някои сектори от статистиката регистрират значително забавяне на инфлацията, което започна още от октомври 2022 г. Месец преди това тя достигна своя връх от 18,7% на годишна база. Миналата година през юни годишната инфлация се сви до 8,7 на сто, което беше и първото забавяне на общия индекс до едноцифрено число от близо две години назад.

Храни

Заради поскъпването на много от хранителните стоки българинът е свил потреблението им, разказаха търговци. „Хората купуват най-вече основни продукти като хляб, мляко и картофи. Тенденция при нас е да се взимат повече маргарин и олио за сметка на зехтина и маслото“, коментираха за „Телеграф“от магазин в столичния квартал „Надежда“.

Хранителните продукти са поскъпнали с 0,7 на сто

 Хранителните продукти са поскъпнали с 0,7 на сто
Pixabay

Според анализите на статистическия институт през декември най-голямо е увеличението на краставиците, доматите, бирата, шоколада, киселото мляко и др. Спад има в стойностите на цитрусовите плодове, листните зеленчуци, сред които марулите, както и на пресния лук и чесън. Надолу са също картофите, оризът, маргаринът, олиото, бобът, ракията и др. Според продавачи именно поевтинелите хранителни продукти са сред най-купуваните през декември.