0

К омпании търсят да наемат моряци за 8000 лв. заплата, показа проучване на „Телеграф“. Търсят се както помощници за управление на плавателни съдове, така и готвачи, камериери, рецепционисти за круизни кораби.

Заплатите често се обявяват в евро и в някои случаи могат и да надвишат 4000 евро.

Кадри

Сред най-търсените кадри са работници в кухня, готвачи, сервитьори, баристи, като в зависимост от длъжността заплатата започва от 1900 евро и стига до 4100 евро.

Работодателите гарантират и получаването на бакшиш, който може да е 1000 евро всеки месец.

Задължително е владеенето на английски език. Ако освен него говорите френски, немски или испански, ще ви назначат с предимство.

За да станете част от екипажа на кораб, не е необходимо да сте имали предишен опит, обясниха работодатели.

В момента обявите за моряци са много, тъй като сезонът на круизите предстои. Сред търсените позиции са също и музиканти.

Сезонност

Недостиг на тази професия е сезонността. Плащат ти осигуровките, но на практика имаш сигурни доходи само през пролетта, лятото и ранната есен.

„Пандемията се отрази много зле на бранша“, сподели музикант, който в продължение на десетина години е работил по круизни кораби преди 2020 г.

По думите му спирането на плаванията е накарало много от колегите му да се преквалифицират и да търсят други работни места.

В момента позициите за работещи на кораби стават все по-търсени, коментираха работодатели. Търси се персонал както за морски, така и за речни плавателни съдове.

Сред интересните предложения за работа е и екскурзовод колоездач за Швейцария, като заплатата е 1825 евро на месец чисто, обясниха работодатели. Изискване е гидът на колело да владее английски и немски език.

Сред обявите с по-високи заплати в момента има и много свободни места за брокери и международни шофьори, които могат да изкарат до 6000 лв. месечно.