0

П овишението на тол таксата от 1 юли ще надуе цената на хляба с около 5-6 стотинки. Това обяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той уточни, че скокът ще се наложи, за да стигне зърното до масата на потребителя. Заради протестите около „Петрохан“ маршрутът ще се увеличи със 100 км и около 2 часа респективно. В същото време ни казват да плащаме два пъти по-високи тол такси, не сме готови предвид състоянието на пътната мрежа. Браншът е настроен за протести“, подчерта Арабаджиев.

Отлагане

За отлагане на скока от 50% на тол таксата призова вчера и Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи пред Нова тв. Той също алармира, че повишаването на таксата ще доведе до поскъпване на стоките и куриерските услуги. „Има проблем с тол системата. Докладът на Сметната палата създаде смут, но остана на заден план. Настояваме за пълен одит на тол системата, отчетността на националните доставчици на услугата, на доставчиците на декларирани данни и отчитаните към АПИ пари“, категоричен беше Димитров. По думите му излизат много необосновани и неясни глоби за превозвачите. При работещо бордово устройство те биват задържани на границата. „Начислените и очакваните глоби, които АПИ ще събере, са на по-голяма стойност от платените тол такси“, уточни експертът. Ние сме направили тол система, която да събира глоби, а не такси“, каза още той. 

Нагоре

Димитров подчерта, че транспортните операции ще поскъпнат с около 2%. Теодор Дечев, който е директор Индустриални политики в АИКБ, също изтъкна, че ръстът на тол таксите ще бъде калкулиран в цената на услугите. „50% звучи много като число, но колко ще се отразят в цената на пратката, не се знае”, коментира той.