0

Ц ената на зехтина скочи двойно заради лошата реколта и пожарите, които засегнаха и маслиновите насаждения, съобщават гръцки медии, цитирани от Нова тв. Миналия ноември, в началото на селскостопанската 2022/23 г. цените в Гърция варираха между 3,70 и 3,80 евро за килограм необработен зехтин екстра върджин, като се повишиха до 4,50 евро през януари 2023 г., а вече надхвърлят 8 евро. На места той е поскъпнал от 8 евро преди няколко седмици до 14 евро в момента.

В търговската мрежа у нас засега няма съществена промяна в цените. Литър, произведен на остров Закинтос, струва 32 лева. В платформите за безплатни обяви пък все още може да се купи маслиново олио от Гърция на цена 8 лева за литър.

Буря

„Тази година сме изправени пред явление, което наричаме перфектна буря“, каза Манолис Янулис, ръководител на Националната междупрофесионална асоциация за зехтин в Гърция, цитиран от гръцкото издание „Олив оил таймс“.

Той посочи, че значение имат и рекордно ниското производство на зехтин в Испания, и намаленият добив в други значими страни производителки като Португалия и Тунис.
„Производителите като цяло ще бъдат доволни от повишените цени. Потребителите, от друга страна, могат да бъдат отблъснати и да ограничат доставките си на зехтин или да се обърнат към по-евтини растителни масла“ - заяви Йоргос Иконому, генерален директор на Sevitel асоциацията на гръцките бутилирачи на зехтин. Цените на зехтина са достигнали най-високото си ниво за последните 26 години това лято, облагодетелствайки производителите.

Магазини

В супермаркетите и магазините за хранителни стоки потребителите могат да очакват да платят от 8 до 13 евро за литър необработен зехтин екстра върджин. От друга страна, потреблението на зехтин в страната е спаднало с 30 на сто от миналата година. Тези, които са свикнали да купуват, го взимат на едро заедно приятели в популярните 17-литрови тенекиени контейнери, които се продават за 110 до 120 евро вече в сравнение със само 70 - 80 евро преди няколко години.