0

С лабата реколта грозде и повишена цена на селските казани за варене надуха цената на домашната ракия и тя вече гони купешката в магазина, показа проверка на „Телеграф“.

В момента домашарката не пада под 10 лева за литър, и то най-народната. Хубавата върви по 15, а най-тънката стига до 18 лева за литър. Доскоро домашната ракия масово вървеше по 10 лв., а интернет беше залят от обяви, макар търговията с нея да е незаконна. Много хора, които си варят обаче продават най-вече на познати.

Опашките пред селските казани за варене се стопиха. Миналата година записвах желаещи за 40-50 дни напред. Сега отново са по 20 души на ден, но записвам седмица за седмица.

Това разказа пред „Телеграф“ Васил Дойчинов, собственик на казанджийница в кюстендилското село Соволяно.

Не само реколтата от грозде е слаба. Лоши са добивите и от другите плодове. Цените обаче са нагоре. При гроздето поскъпването е с 10-20 ст. на кг. Ако миналата година то се е продавало за 1,20-1,40 лева, сега цената му е скочила до 1,40-1,60 лева.

1500 са регистрираните селски казани

 1500 са регистрираните селски казани
Телеграф

Затворено

Все по-малко хора варят ракия за собствена консумация и в Русенско, отчитат хора от бранша. „Засега сме затворени. Не можем да кажем дали обектът ще отвори отново. Няма хора“, казаха от казанджийницата в русенския квартал „Средна кула“, която е една от предпочитаните в района.

Селските казани още миналата година вдигнаха цените заради инфлацията и по-скъпите дърва. Това също е причина да има отлив от желаещи да си варят ракия.

Казанджийницата в Соволяно е увеличила цената от 205 на 245 лева за тон, като в сумата влизат и дървата. В Русенско за най-малкия казан, който е с вместимост 250 литра, цената е около 80 лева, в случай че клиентът не донесе собствени дърва. За казан от 450 литра, също без собствени дърва, е около 120 лева.

В Пиринско обаче отлив от селските казани засега няма. „Наплив си има, но количеството на ракийката зависи от реколтата. Моят казан събира 300 кг материал, цената на един казан е 30 лева. Предлагаме и дърва на тези, които нямат, те поскъпнаха и също струват около 30 лева. Така че този пакет услуги на клиента му излиза 60 лева. При казан от 400 кг обаче цената вече е 40 лева, едно към десет – така върви“, каза специално за „Телеграф“ Иван Новоселски, който има казанджийница в благоевградското село Бело поле.

Според Иван Новоселски в Пиринско няма отлив на клиенти

 Според Иван Новоселски в Пиринско няма отлив на клиенти
Телеграф

Колко ракия може да изтече от един 300-килограмов казан? Тук също има условности. Ако клиентът е изпил до дъно виното, то може да се изкара и само 10-15 литра „огнена вода“. Но има ли повече вино вътре, добитата ракия може да стигне и 40 литра.

Заради лоши метеорологични условия – редуване на суша с дъждове, жега и градушки, тази година реколтата от грозде е средно с 30% надолу. Някои заболявания като мана също удариха добивите. Има стопанства с 80, дори 100% пропаднала реколта. Специалистите са категорични, че 2023-та е най-лошата година за гроздето от 2014 г. насам.

Проверки

Както всяка година, така и тази митничарите започнаха активно да проверяват селските казани за евентуални нарушения. Регистрираните малки обекти за дестилиране, както е официалното название на казанджийниците, са около 1500.

По закон домашна ракия може да се вари само в тях, и то при спазване на строги правила. Всяко семейство има право да извари до 30 литра ракия само от собствени плодове. За това количество се плаща акциз по намалена наполовина ставка. За всеки литър отгоре се плаща пълната ставка на акциза.

С други думи – за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лева на литър за първите 30 л и по 4,40 лева за всеки литър отгоре. Ракията е само за лична консумация, продажбата й е строго забранена, тя не може да се търгува в интернет, да се продава в заведения и т.н., припомниха от Агенция „Митници“.

Домашната ракия е само за собствена консумация

 Домашната ракия е само за собствена консумация
Телеграф

Събраните приходи от акциз от селските казани са вече близо 1 милион лева, показва справка, предоставена на „Телеграф“. През 2020 г. в държавната хазна са внесени 800 017 лева, през 2021-ва – 892 175 лева, а през 2022-ра сумата е набъбнала до 930 449 лева.

Нарушения

Най-честите нарушения, които откриват митничарите при проверките, са за непопълнена справка декларация – тя трябва да се попълва в началото на варенето и в нея се описва колко е суровината и какъв е нейният произход. Домашната ракия, която се продава в нарушение на законовите разпоредби, се задържа. А казаните в частни имоти, които не са регистрирани, се изземват.

Много често, за да разкриват нелегална търговия с ракия без акциз, митничарите влизат в ролята на купувачи под прикритие.

Най-пресният такъв случай е от село в община Братя Даскалови. След получена оперативна информация митничари от Пловдив извършват контролна покупка на 10 л ракия от мъж на 62 г., жител на селото. В хода на контролните действия служителите установили, че в жилището на мъжа се съхраняват 308 л алкохол без документи. По случая е образувано досъдебно производство.

Общо 1718,8 литра нелегален алкохол откриха служителите на териториална дирекция „Митници“-Пловдив при четири отделни проверки през октомври. Най-голямото количество е открито на 18 октомври в частен имот в пазарджишко село. В жилищна постройка са намерени общо 780 литра в 78 пластмасови бутилки от по 10 л.

Не откриват метил над нормите

От всяко открито количество установен нелегален алкохол се вземат представителни проби, които се тестват в митническа лаборатория. Целта е да се определи алкохолният градус с оглед начисляване на акциза, но при тестовете се виждат и други характеристики на алкохола.

В последните години митниците не са откривали количества алкохол, които да крият непосредствена опасност за здравето, например заради завишени количества над нормите на метилов алкохол. Макар че това е добра новина, склонните да рискуват с нелегален алкохол не бива да бъдат спокойни, подчертават от Агенция „Митници“.

*Автор:  София Симеонова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов