0

С тотици българи ще окупират Цариброд този уикенд, за да ядат на корем вкусни филета и колбаси. Националният събор на шушеницата, който традиционно събира хиляди гости всяка есен, ще се проведе за първи път след прекъсването му заради пандемията, научи „Телеграф“. Специален гост на събитието е един от най-популярните сръбски изпълнители Мирослав Илич.

Фестивалът „Дни на Царибродската шушеница“ е едно от най-големите събития в населения предимно с българи Димитровград, намиращ се само на 3 км от граничния пункт Калотина.

Мезета

Събитието е запазена марка на местната община и ще се проведе в спортната зала „Парк“ и на централната улица „Балканска“ в града. На място посетителите ще намерят различни мезета - филета, колбаси, други местни продукти. Ще има изложение и на местни вина и ракии. „Всички сме жадни за качествени домашни продукти и тази година след двегодишно прекъсване ще имаме възможността да се насладим на истинска домашна шушеница, други месни продукти, млечни продукти, първокласни вина, продукти от плодове и зеленчуци, сувенири, глинени съдове и домашно приготвени продукти“, обясниха организаторите.

Концерт

„Преди непрекъснато ни питаха какво е шушеница, но тъй като от години работим по промоцията, сега не е необходимо, защото всички вече са чували за Царибродска шушеница, която могат да опитат и закупят на 19 и 20 ноември“, допълват те. Т.нар. шушеница е подобна на познатото в България филе Елена. В края на първия ден от събитието гостите ще бъдат забавлявани от сръбската мегавезда, един от най-известните певци на Балканите Мирослав Илич. Организатор на събитието, както и досега, е шеф Стамбол Гещамов, един от най-добрите готвачи от бивша Югославия. За най-малките ни посетители ще се проведе училище по готварство, където те ще научат нещо ново за готвенето. До Цариброд от София и Пловдив вече има организирани екскурзии с автобуси. Цената е 25 лева и включва освен фестивала на шушеницата и посещение на Погановския манастир и Суковския манастир.