0

Г ърция успява да отхапе все по-голям дял от българския туристически поток и това предизвиква негативни реакции и раздразнение, защото вече е повод и за раздухването на фалшиви новини, които усърдно циркулират в пространството.  

Съвсем наскоро, от сутрешен блок на национална телевизия тръгна съмнителното твърдение, че вече нашенецът няма да може да се възползва от опцията „фрапе срещу шезлонг“. „Новината“ бе подета от сайтове и дори печатни издания, като никой не си направи труда да провери фактите. 

Подвеждащо 

Твърдението е подвеждащо, защото всъщност при посещението в бийч бар в повечето случаи не се заплаща нищо допълнително освен консумацията. Дали е фрапе или някаква друга поръчка, това няма значение. Но поръчката в никакъв случай не е такса за престой и няма регламентиран минимум или максимум. Както и никой не гони туристите, ако не похарчат определение пари. Това е част от десетилетна традиция в туристическия бизнес на юг от Кулата и тя не може да бъде прекратена с щракване на пръсти. Елементарна проверка показва, че традицията си продължава, а съседите очакват нов рекорден сезон.

Според наблюдатели на туристическите практики, които не е задължително да са професионалисти в сферата, всяко лято, когато сезонът е в разгара си, започват да се появяват подобни фалшификати, които едва ли не обслужват някакъв интерес, което не може да бъде доказано.

Сравнение

Съпоставката пък с Черноморието ни пак не е в наш интерес. Според актуалните цени престоят на сянка у нас би ни струвало поне 20-30 лева, като това не включва консумацията, а тя не е никак евтина.

От друга страна, въпреки инфлацията и логичният ценови скок заради туристическия наплив, едно студено фрапе, заедно с водата струват между 3,50 и 4 евро. Това, съчетано с безкраен избор на места и заведения, дава голямото предимство. Защото безплатен пясък, колкото искаш.

Разликата е обаче, че вече не позволяват на нашенци с хладилни чанти и найлонови торби, пълни с краставици, бири и сандвичи ,да клечат по цял ден на плажа, превръщайки периметъра около себе си в бунище. Това отдавна не се позволява, а по плажните масички и чадъри има любезни намеци в тази посока.