0

United Group, водещата телекомуникационна и медийна компания в Югоизточна Европа, има удоволствието да обяви успешното рефинансиране на 600 милиона евро първостепенни обезпечени облигации с падеж през 2026 г. чрез пласиране на нови 750 милиона евро първостепенни обезпечени облигации.

В допълнение към рефинансирането на горепосочените облигации, средствата от предлагането ще бъдат използвани за изплащането на изтеглени суми по съществуващата револвираща кредитна линия от първи ред.

След това рефинансиране, нетната задлъжнялост на United Group ще остане непроменена.

Новите 7-годишни обезпечени първостепенни облигации ще плащат фиксирана лихва от 6.500% и са с рейтинг B2 от Moody's и B от S&P.

Янез Живко, вицепрезидент Финанси в United Group, коментира:

„Доволни сме от силното търсене на нашите нови седемгодишни облигации на стойност 750 милиона евро. Тази транзакция е в съответствие с нашата финансова стратегия за проактивно уреждане на задълженията с краткосрочен падеж и изграждане на стабилна дългосрочна финансова структура. Рефинансирането се случва на фона на устойчив ръст на приходите и коригираната EBITDAal от 28% и 25% CAGR съответно за периода 2015-2023 г., дължащ се на комбинация от органично развитие и придобивания. То следва и успешния рунд на рефинансиране от 1,73 млрд. евро през януари 2024 г.

За United Group

United Group е водеща телекомуникационна и медийна група в Югоизточна Европа. С дейност в осем държави и близо 15 000 служители, Групата постига годишен приход от около 3 милиарда евро. В телекомуникационния сектор над 5,35 милиона домакинства и повече от 7,49 милиона мобилни потребители ползват най-голямата FTTH (Fiber to the Home) мрежа в Югоизточна Европа, наред с най-съвременната фиксирана и мобилна свързаност. Под марката United Fiber, Групата консолидира портфолиото си от активи във фиксирана инфраструктура, за да ускори и укрепи инвестициите си в страните в ЕС, създавайки силни синергии и развивайки инвестиционните си възможности до ново равнище. Цялата търговска дейност на едро с инфраструктура на United Group, включително за гласови услуги, данни, мобилни услуги и роуминг, се управлява от United Group International. Вътрешната технологична компания и център за иновации United Cloud е двигател на трансформацията в областта на развлеченията и телекомуникациите в региона с продукти като видео платформата от следващо поколение EON.

Медийната част на Групата, United Media, продуцира и разпространява атрактивно телевизионно съдържание с водещи спортни, новинарски и развлекателни формати, достигайки широка аудитория от 40 милиона души посредством водещите си свободни телевизионни канали, допълнени от силно портфолио от платени канали. С настоящия капацитет да продуцира над 40 000 часа оригинално локално съдържание годишно, United Media управлява 60 телевизионни канала, 40 уеб и доверени новинарски портала, над 10 печатни издания и радиостанции.