0

У ста или ръка могат да се появят на новите евробанкноти.

Европейската централна банка прави проучване с онлайн анкета сред всички европейци, които могат да дадат мнение кой дизайн на новите пари е най-подходящ.

Гражданите могат да дадат мнение по седем различни теми.

Първата е „Нашата Европа - ние самите“. Тя е посветена на личностния и съвместния живот на хората в Европа в шест негови измерения - съществуване, действие, мисъл, любов, общуване и бит. Общуването например може да се представи с илюстрация на уста и други символи на свободата на словото и многообразието на езиците.

Девиз

Втората тема - „Ръце - заедно строим Европа“, е вдъхновена от девиза на ЕС „Единство в многообразието“. На една от банкнотите може да бъде представена европейската ценност на правовата държава чрез изображение на ръка, която държи везните на правосъдието.

Птиците са третата тема, като тя е заимствана от един от най-ранните законодателни актове на ЕС за околната среда - „Директива на ЕС за птиците“. За всяка банкнота могат да се възприемат цветове и изображения, свързани с определена европейска птица, заедно с подходящи мотиви от годишните сезони, европейски пейзажи или човешки дейности. Една банкнота може да изобразява бухал като символ на мъдростта, зимен пейзаж и човешка дейност, представяща познанието, като например научна дейност.

Четвъртата тема е „Европейските ценности, отразени в природата“. В банкнота, представляваща например демокрацията, може да се използват визуални елементи като Европейския парламент, процеса на гласуване (представен чрез ръка) или европейски морски пейзаж с плаж, където всяка песъчинка има значение, точно както всеки европейски гражданин е от значение.

Петата тема е „Европейската култура“. Върху банкнотите би могло да бъдат изобразени паметници, произведения на изкуството, литературата, музиката или науката и техните създатели, известни европейски произведения на изкуството и свързаните с тях творци.

Бъдеще

Темата „Бъдещето е ваше“ се фокусира върху европейците и потенциала им да определят бъдещето на Европа с идеите и визията си. Върху банкнотите може да е показан силует, който може да представлява всекиго - съчетан с изображения от различни области като например науката (напр. астрономия) и свързаните професии или експертни области (например астронавти).

Последната, седма тема, е „Реките - водите на живота в Европа“. Върху банкнотите може да са изобразени участъци от европейски реки, пресичащи национални граници - от извора до морето, през планински зъбери, ниви и великолепни градове, от безлюден покой до оживена търговия.

ЕЦБ обяви плановете си да изготви нов дизайн на евробанкнотите, като плановете са те да бъдат възможно най-устойчиви и екологични. Решението за тема и дизайн ще се вземе от УС на ЕЦБ, като ще се вземат предвид мнението на обществеността, изразено в проучването, както и съветите на експертни групи.