0

Г олеми части от света посрещат Великден, а два продукта, неизменно свързвани с пролетния празник - шоколадът и яйцата, са на рекордни ценови равнища, съобщава БТА.

Около три четвърти от какаото в света - основната съставка на шоколада - се произвеждат от какаови дървета в Гана, Кот д'Ивоар, Нигерия и Камерун. Какаовите дървета растат само в близост до екватора и са особено чувствителни към промените във времето.

iSTOCK

През последните месеци тези страни бяха обхванати от силни сезонни прашни ветрове от Сахара, които блокираха слънчевата светлина, необходима за растежа на бобовите шушулки, информира Асошиейтед прес. През предходния сезон пък проливни дъждове допринесоха за разпространението на болест, причиняваща гниене, а много земеделски производители обвиняват изменението на климата за лошата реколта.

Пазар

Какаото се търгува на регулиран световен пазар. Фермерите в страните производители продават на местни търговци или преработващи предприятия, от които след това световните шоколадови компании купуват какаови продукти, а цените се определят до една година предварително.

Фючърси

След като износът от Кот д'Ивоар, най-големия производител в света, намаля с една трета през последните месеци, световната цена на какаото рязко се повиши. Фючърсите на какаото се удвоиха от началото на годината, като във вторник се търгуваха на рекордно високо ниво от над 10 000 долара за метричен тон в Ню Йорк, след като миналата година котировките вече скочиха с над 60 процента.

Въпреки това фермерите твърдят, че този ценови растеж все още не е достатъчен, за да покрие по-ниските им добиви и по-високите производствени разходи.