0

Б лизо 12 000 тона сирене с палма сме изяли през изминалата година. Точно 11 918 тона са произведените имитиращи продукти през 2023 г., показа справка на „Телеграф“ в последните данни на агростатистиката в земеделското министерство. Според експерти сиренето менте се предлага основно в заведенията. „Тези продукти могат да са в магазините, но само ако пише, че са имитиращи. Ако се разпространяват без това да е упоменато, става дума за сива търговия“, коментира за „Телеграф“ консултантът към асоциация „Активни потребители“ Сергей Иванов.

Разпространение

Според Иванов, ако се разпространяват чрез сива търговия, тези продукти отиват в ресторанти, хотели или училища след продажби на едро. Той подчерта, че за да произвеждат имитиращи продукти, фирмите трябва да имат регистрация за това. И припомни, че легално могат да се предлагат в магазините, ако са на регали, на които е упоменато, че продуктите съдържат палмово масло. Иванов изтъкна, че в последните години борбата с имитиращите продукти има успех, но все още проблемът не е изкоренен. Затова е възможно да попаднем на сирене менте както в заведение, така и в хотел или школо. Според експерти има и сирене менте в търговските обекти, което се продава за краве, а в него е вложена палмова мазнина. В подобни случаи ориентир е ниската му цена.

Статистика

Статистиката на аграрното ведомство показва, че общо за миналата година са произведени 656 000 литра мляко. От тях най-голям дял има кравето с 618 130 литра. В производството на млечните продукти пресните пакетирани млека са 60 463 литра. Най-голямо остава производството на кисело мляко и краве сирене - съответно 149 565 тона и 69 600 тона. Сирената от други млека, различни от краве, са били точно 10 240 тона. Количеството масло възлиза на 980 тона, а на сметана - 2600 тона.