0

Е лектронните ваучери за храна съхраняват остатъка от сметката и не е необходимо да купуваме излишни продукти на касата в магазина, за да не загубим част от сумата.

Това обясни Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, пред „Телеграф“.

Досега, ако най-ниската стойност на талона е 20 лева, то сметката трябва да е за тази или над тази сума, за да не загубим остатъка.

С електронните, ако разполагате с 200 лева ваучери, а сметката в магазина е 187 лв., остатъкът от сумата си стои в картата.

В случай че направите покупки за 220 лв., а разполагате с ваучери за 200 лв., останалата сума може да бъде платена в брой или с банкова карта.  

Варианти 

Електронните купони за храна се издават в два варианта, като единият да се свалят като приложение на телефона, а другият е във вид на банкова карта.

В КРАК С ВРЕМЕТО: Сменят хартиените ваучери с електронни

Пластиката се предоставя на служителите безплатно, като не се начисляват никакви такси за поддръжката й. Върху нея задължително трябва да има името и ЕИК на работодателя, както и на оператора, който ги издава.

В някои предприятия има изискване върху картата да е изписано и името на служителя, но това не е задължително. Срокът на годност на е-ваучерите, тоест на пластиката, е 5 години, поясни Обущарова. С

картите ще може да се пазарува, както на традиционните каси, така и на тези за самообслужване, където няма касиер.

Разликата между банковите карти и ваучерите за храна е това, че срокът на годност на заложената сума е 12 месеца. Например, ако работодателят преведе 200 лева през март, въпросната сума ще може да се изхарчи най-късно до март следващата година. 

Лимит 

Електронните ваучери имат и заложен лимит за безконтактно плащане, както е с банковите карти. При надхвърлянето му потребителите ще трябва да се въведат ПИН код при плащане на касата. С е-ваучерите ще може да се пазарува в магазините и няма да е възможно да се теглят пари от банкомат, уточниха от асоциацията. 

Служителите, които разполагат с карта, в която се зареждат суми за храна, ще бъдат информирани чрез различни източници за остатъка в сметката им, както и за срока на валидност на неизползваната сума.

При загубена или открадната карта служителите ще могат директно да информират издателя за блокиране на сумите в нея. 

Интерес 

Обущарова коментира още, че има огромен интерес от фирмите към електронните ваучери. За тях това е дълго очаквана промяна, която ще улесни предприятията, които са приложили хибриден модел на работа, тъй като няма да е нужно да разкарват служителите си, за да им предоставят социалната придобивка.

От асоциацията напомнят още, че и през тази година с ваучери за храна могат да се плащат туристически и културни мероприятия, но към този момент няма сериозен интерес към потребители.

Издателите на ваучери имат сключени договори с редица хотели и туристически агенции, но потребителите, които се възползват от това, са много малко.