0

К акво се случва с цените на горивата в Гърция в разгара на сезона, когато хиляди българи пътуват из южната ни съседка? Отговорът е - те са с близо лев по-високи, отколкото у нас. Таксите за ползване на магистралата пък са малко увеличени, а фериботът от Игуменица до Корфу струва колкото и миналата година. Това показа сравнение на „Телеграф“ в разгара на пътуванията към морето. По бензиностанциите на магистралата в Гърция цената на литър бензин А95 е 3,56 лв. За сравнение средната у нас е 2,65 лв., а на обектите в близост до границата е 2,73 лв. за литър. При дизела разликата е по-малка, като литър от обикновения се налива срещу 2,96 лв. У нас пък средно струва 2,63 лв. или с 33 ст. по-евтино. Газта също е по-скъпа при южните ни съседи. Там се налива срещу 1,63 лв. за литър, а у нас цената й е от около 1,15 лв.

Практика

Заради голямата разлика българите, които пътуват към южната ни съседка за морска ваканция, обикновено пълнят резервоара на колата преди границата, за да им стигне горивото и да се върнат. Ако обаче обикалят с автомобила, зареждат в градовете или на бензиностанции, които не са на магистралата, тъй като цените там са малко по-ниски.

В случай че се връщате към България от пристанищния град Игуменица, е хубаво да заредите гориво в града, тъй като в разстояние от повече от 400 км на магистралата няма бензиностанции. Първата се намира в района на Солун.

Тол

На път за курортите в Гърция се плащат и такси за ползване на магистралата, които са леко завишени. Например от границата до Игуменица, където е пристанището, ще платите общо 14,60 евро за магистралата, като пунктовете, през които се минава, са 9 на брой. За сравнение миналата година общата сума за ползването на пътя е била 13,50 евро.

Без промяна е цената на ферибота до Корфу. Цената на човек е 5-5,60 евро в посока, а за автомобил варира в зависимост от размера на колата. За джип или миниван таксата е 24 евро. За деца под 5 години качването на борда е безплатно.