0

7500 българи по-малко са посетили черноморските ни курорти в Бургас, Варна и Добрич в разгара на летния сезон спрямо същия период на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) на дейността на местата за настаняване у нас. Според тях през юли тази година броят на българските туристи, които са ползвали хотели и места за настаняване по морето, е бил 325 480, а преди година са били 333 хил. Хотелите в цялата страна отчитат с 19 000 по-малко български гости за юли спрямо година по-рано. 

Освен че са по-малко, но и тези, които все пак са гости на родните хотелиери, отсядат за по-кратко. Средната продължителност на престоя през юли в хотелите у нас на българи е 2,7 нощувки, а преди година е бил 3,2 нощувки. 

Ръст 

В същото време обаче  броят на чужденците, които идват у нас и ползват хотелско настаняване, се увеличава. Общо 794 хил. чужди туристи са били у нас, което е с 3,6 на сто повече спрямо същия месец на 2023 г. Три четвърти от чуждите туристи са отсядали в хотели с 4 и 5 звезди. За сравнение българите, които ползват настаняване на местата с по-висок клас, са под 40 на сто. Повече от половината от нашенците са отседнали в хотели с категория от 1 до 3 звезди. 

Предпочитанията на българите към хотели с по-малко звезди личи от разходите за нощувки средно на човек. Според данните на националната статистика приходите на хотелите от всеки български турист е около 90 лева, а от чужденците е 130 лева. 

Приходи 

Заради значително увеличение на чуждите туристи и приходите на хотелите растат, като за месец юли те надхвърлят половин милиард лева. За сравнение преди година са били с 15 на сто, или със 70 млн. лв. по-малко. 

В същото време броят на местата за настаняване остава непроменен спрямо година по-рано. Статистиката отчита, че пред юли 2024 г. в страната са функционирали 3698 обекта с 10 или повече легла, със 147,9 хил. стаи и 339,4 хил. легла в тях.