0

Средно около 200 лева на ден излиза ски ваканция в родните курорти, показа проучване на „Телеграф“ на прага на старта на зимния сезон. В сумата влиза хотел, храна и дневна лифт карта. Цените на нощувките са сходни в ски курортите, като в зависимост от категорията и това дали е включено изхранване варират от 50 до 150 лева на ден на човек.

„Готови сме да посрещнем гостите на Банско и да направим най-доброто за тяхната зимна ваканция. Само сняг да има. Този, който наваля преди дни, не беше толкова много. Но температурите са ниски и нашите над 400 оръдия за изкуствена снежна настилка работят на пълни обороти. Подменихме за новия зимен сезон цялата инсталация за технологичен сняг по ски пътя, там оръдията са два пъти по-производителни от старите. Закупихме и две нови снегоутъпкващи машини“, заяви за „Телеграф“ Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер „Юлен“. Дружеството ще предложи отлични условия за каране на ски на 16-те писти и за отдих в Пирин.

Състезание

„Само сняг да има, другото го можем, доказали сме го. Не е случайно, че Банско е Зимната столица на Балканите. На 10 и 11 февруари 2024 г. най-добрите алпийци в света ще премерят сили в Пирин планина в две от най-атрактивните дисциплини - гигантски слалом и слалом. И това безспорно ще е най-голямото спортно събитие през зимния сезон в цяла България“, каза още Обрейков. Сезонните карти до 15 декември са на промоция от 1500 лева. Всеки, който е закупил промоционален пропуск, ще получи безплатен достъп до трибуната за Световната купа под Тодорка и картичка с автограф на звездата ни Алберт Попов. След изтичането на промоцията ще бъдат ясни точните цени.

Цени

От 50 до 150 лева броим за нощувка в Пампорово. Цената зависи от категорията на хотела и от това дали е включено изхранване. Лифт карти с намаление могат да се купят до 10 декември за ползване на съоръженията и пистите в курорта. До тази дата може да се зареди сезонна лифт карта за 1600 лева, а дневната за възрастен ще бъде 82 лв. Все още не е ясно каква ще е цената на картите през сезона. Миналата година дневната за възрастен струваше 85 лева.

От Боровец пък съобщиха, че във връзка със студентския празник, на 9 и 10 декември кабинков лифт ще работи със стандартно зимно работно време от 8,30 до 17 ч., с летни цени. Цената за възрастен е 30 лева, а за деца и хора на над 65 години цената е наполовина.

Празници

Лифтовете на Витоша се очаква да отворят преди празниците, а сезонът ще бъде стартиран, когато има достатъчно условия за каране на ски, коментира Ян Калчев, изпълнителен директор на „Витоша ски“, пред „Телеграф“. В момента тече ремонт на съоръженията, който няма да приключи за студентския празник, допълни Калчев. Цените на лифт картите ще се запазят на нивата от миналата година, като дневната за възрастен ще е 35 лева. „Витошко лале“ ще бъде отворена, когато има подходящите условия за каране на ски.

Очаква се силен сезон, няма кадри

Хотелиерите в курорта Банско се надяват на пореден силен сезон въпреки сложното международно положение и липсата на руски, украински и израелски туристи. Надеждите им са свързани с раздвижването на турския пазар, където се надяват и на подкрепа от държавата, за да се улесни престоят на турските туристи у нас. „Турските туристи като профил се доближават до израелските. Те идват на ваканция за по 6-7 нощувки, а не за по 2-3 нощувки както румънците, гърците и българите. Тази зима цените на нощувките ще са 10-15% по-високи, колкото е инфлацията“, заяви за „Телеграф“ Бурхан Немутлу, изпълнителен директор на „Регнум България“ и председател на Българо-турската търговско-индустриална камара. За него и колегите му основен проблем си остава липсата на втори кабинков лифт. Според Малин Бистрин, председател на Съюза на местния бизнес, друг голям проблем на бранша е качеството на кадрите. Защото от години страната ни е донор за кадри в Европа.

Жирардели идва за зимното шоу

Любителите на белите спортове вече нямат търпение да грабнат ските и да се насладят на зимната си ваканция. Най-добрият ни зимен курорт Банско ще даде официален старт на зимен сезон 2023/2024 г. на 16 декември (събота). Легендата на белите спортове Марк Жирардели ще е ВИП гост на откриването. Той ще поведе единия от отборите в демонстрационното спускане по писта „Томба“ на Бъндеришка поляна под аплодисментите на стотици туристи. До дни ще стане ясно коя друга звезда ще пристигне у нас. За любителите на музиката концерт в Пирин планина ще изнесе певицата Михаела Филева, а за феновете на обичаната игра „Открий съкровището“ под снега ще бъдат скрити множество атрактивни награди. Ще има още приятни емоции за големите, както и куп красиви изненади за малките любители на планината.  

*Автори: Владимир Симеонов, Елена Иванова