0

Ф ирми от типа „кърти, чисти, извозва“ жилят клиенти с най-малко 1000 лв., за да им изхвърлят строителните отпадъци. Схемата е първоначално да казват по-ниска цена, а след като свършат работа, да обявяват баснословни суми. Ако човек откаже да плати, го заплашват физически. Това преживяла Сузана Иванова. За 15 минути работа и 10 чувала със строителен отпадък първоначално й искат 2300-2400 лева, но след като иска фактура или касов бон, цената пада на 1700 лева, при условие че услугата струва около 700 лева, сподели тя пред „Телеграф“.

Случаят

„Намерих фирма в интернет. Звъннах им и те ми казаха, че до 30-40 мин. ще изпратят колеги. Питах колко ще ми струва. Те казаха, че идването е 100 лева и на място ще ми кажат цена за отпадъка, като уточниха, че тя ще бъде между 100 и 200 лева на кубик, зависело“, обяснява Иванова. Разминаванията започват още оттук – камионът пристига след близо 4 часа, а не след 40 минути.

Дойдоха 5 момчета, започнаха да събират боклука. След като натовариха отпадъка на камиона, ми обявиха 2300 лева цена, разказва Иванова. „Стената, която събориха, е 2.20 х 3.50 и е пряко сили 2.5 кубика. Количеството е смешно. Попитах дали могат да ми издадат документ, но ми казаха, че трябва да чакам. После ме дръпнаха настрани, казаха ми, че не могат да ми издадат документ и ще ми струва 1700 лева, като трябва да кажа на шефа им, че съм им дала 700 лева“, обяснява тя и добавя, че вместо фактура й дали лист от тетрадка с име и подпис. След това момчетата я обградили, а тя се уплашила и им платила поисканата сума.

Възражение

Иванова се оплакала на телефона, на който заявила услугата. Последвало позвъняване от един от участвалите, който започнал да й крещи и да я обвинява, че лъже. Разговорите продължили, като в един от тях била отправена заплаха за посегателство върху собствеността й. Тя се обърнала за помощ към СОТ, телефон 112, Столичния инспекторат и КЗП откъдето й обяснили, че не могат да й помогнат.

Проверка

Потърсихме фирмата като частен клиент. Разговорът протече уклончиво, като гласът отсреща казва, че предлагат безплатен оглед, изготвят оферта и ако тя не бъде одобрена, си тръгват. Човекът уверява, че извозват отпадъците на депо „Враждебна“, както и че издават фактура, която не е по ДДС. След настояване все пак за някакви ценови параметри, мъжът посочва, че 80 лева ще ми струва посещението и по 120 лева на кубик ще бъда таксуван.

Свързахме се и с депото, откъдето ни казаха, че взимат по 26,40 лв. за тон гипсокартон, а ако се наеме контейнер за строителни отпадъци, струва 180 лева.