0

Ц ената на олиото масово е 3 и 3,50 лева за бутилка от литър, видя „Телеграф“ в търговската мрежа. На места има намаления, като пускат бутилката по 2,50-2,60 лв.

За сравнение само преди месец масово цената му беше поне с лев надолу или около 2,50 лв. за бутилка, но често имаше промоции и падаше дори под 2 лева за литър.

Очакваното увеличение заради сушата и по-слабите добиви се случи, засега само в магазините на дребно.

Справка в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата сочи, че от месеци насам цената на едро на олиото варира нагоре-надолу с 10 ст. Така за последния месец то е вървяло от 2,73 до 2,83 лв. за литър.

Реколта 

По данни на Министерството на земеделието и храните към 18 септември средният добив на слънчоглед през тази година е 152 кг, а преди година е бил 185 кг от декар, което е със 17,8 на сто по-малко спрямо 2023 г.

Общото количество добита продукция обаче е с 11% повече, като възлиза на 1,07 млн. тона. Причината е, че реколтираните площи са с 35 на сто повече спрямо миналата година.

Цената на слънчогледа също е нараснала с близо 10 на сто, като към момента той се търгува за 822 лв. за тон без ДДС, а миналата година цената му е била 757 лв. за тон.

Потребности 

Въпреки слабата реколта на слънчоглед България е способна да задоволи потребностите на вътрешния пазар, обявиха от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Украйна и Русия ще определят дали ще скочи цената, тъй като те са най-големите производители в световен мащаб, а цената на олиото се определя на международните пазари.  

Преработвателите от своя страна заявиха, че липсата на суровина за износ ще удари силно бюджетите на някои предприятия, но това нямало общо с крайната цена. Прогнозите от последните дни са поскъпване на олиото с между 5 и 10%.