Д аваме 40 лева за козунак с дубайски шоколад, видя „Телеграф“. Търговци са пуснали новия хит на пазара, цената обаче е по-висока, защото в него има тесто кадаиф, шамфъстък и сусамова паста. За великденските празници повечето поръчки са за козунаци с вкус на Дубай, отколкото обикновения класически, коментират търговци пред „Телеграф“. Класически козунак, обилно залят с глазура от шамфъстък, пък се предлага на цена от 26,90 лева за 600 г. Повечето софийски пекарни са пуснали и намаления, например ако се направи поръчка до 17.04, ще заплатим с 10% по-малко от редовната цена.
Предлагане
По-скъп от козунак „Дубай“ е италианският “Панетоне”, като цената му е 43 лева за 500 г, предлага се без мая и е направен с френско масло, пчелен мед, златни стафиди и портокалови корички. „И двата вида са много търсени и поръчвани“, коментират търговци.
Повечето хлебопекарни предлагат както обикновени козунаци, така и с различни видове пълнеж като локум, стафиди, шоколад. Великденските хлябове се предлагат и в различни разфасовки, като има от 260 до 500 грама. Цените на обикновения козунак вървят между 5 и 20 лева. Около 27 лева ще ни струва козунак на конци със стафиди, пълнеж от фин млечен течен шоколад, ако искаме отвътре да е с пълнеж шоколад, пък ще ни струва около 26 лева за 450 г. Съпругата на Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ – Линда Петкова, обяви преди дни, че започва записвания за безглутенови козунаци за Великден, като цената им удари 60 лева.
Лукс
Освен козунаци се предлагат и различни видове сладки и меденки с дубайски шоколад, като цената варира между 8 и 25 лева в зависимост от грамажа. За 50 лева може дори да си поръчаме медени, с наше лого например. Това може да е подарък за работещите служители на Великден. За подарък на близък човек пекарни предлагат за 80 лева кутия с класически козунак и меденки, за 70 лева пък може да си вземем кутия с три боядисани яйца и класически козунак.
Тъпкани с химия
Пакетираните козунаци са блъскани с химия, разбра „Телеграф“. Покрай празниците търговци масово набутват на клиенти козунаци, направени с химия, а не с истински продукти. Разпознаването е много лесно, само трябва да се погледне срокът на годност, ако е повече от 5 дни, например 10, значи си купуваме козунак, натъпкан с химикали. Слагат се подобрители, защото така им излиза много по-евтино. Яйца или брашно въобще няма, а за загара, който виждаме и да не мухлясва толкова много време, се слага съставката „Меланж“. За да остане със свеж вид и хрупкав, се добавя съставката „Акти-Фреш“.
