0

И нституциите вече няма да изискват електронен подпис от граждани, които ползват административни услуги в интернет. Това произтича от проектопромени в Закона за електронното управление, внесени от служебния кабинет.

Отпадане

Съгласно промените електронните услуги ще могат да се заявяват без електронен подпис от физически лица. За да бъдат заявени, ще е нужно само да се влезе със средство за електронна идентификация с подходящо ниво на сигурност, след което се подава заявлението, попълвайки онлайн форма. Toва ще спести милиони левове на гражданите, тъй като за е-подпис се заплаща годишен абонамент, който варира между 20 и 40 лв.

Предвижда се изцяло да отпаднат удостоверенията, които администрацията изисква от гражданите в случаите, когато необходимата информация е вече налична в друга държавна или общинска институция. Във всеки един от тези случаи съответната администрация по служебен път ще си набавя необходимото удостоверение. Отпадат като изискване и всякакви хартиени документи и други физически носители (включително стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които вече са вписани в държавен или общински регистър.

Връчване

Изцяло електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления за пътни и други нарушения ще бъде възможно. Дотам ще се стига обаче само ако лицето е дало предварително официално съгласие за такова връчване. Регламентира се и институтът на електронния посредник. Така хората, които не са на ти с компютри и интернет, ще могат да ползват електронни услуги. За целта ролята на посредник ще се осъществява от посредници като "Български пощи", библиотеки и други обществени институции.

Такси

За да стават по-търсени електронните услуги и да се спестят пари на гражданите, те ще бъдат по-евтини от съответните, заявявани на гише. За всички загубени приходи от тази трансформация държавата обещава да компенсира общините с пари от държавния бюджет.
Промените са насочени към улеснения за гражданите и бизнеса, заявяват от пресслужбата на правителството. Те значително ще намалят административната тежест и ще ускорят обслужването, което държавата и общините са длъжни да предоставят по закон.