0

67 на сто, или две трети от фирмите, планират увеличение на цените и по-конкретно на труда през следващата година. Това става ясно от онлайн-допитване на Българска стопанска камара проведено в периода от 10 ноември до 10 декември сред над 700 предприятия.

В плановете си за следващата година 44 на сто от фирмите смятат да увеличат обема на производство. Сред приоритетите на близо половината от бизнеса са инвестициите в персонала, а 30% възнамеряват да открият нови работни места.

Инвестиции

Заради високите цени на енергийните ресурси 44 на сто от компаниите планират инвестиции в енергийна ефективност. По-голямата част от участниците в проучването планират да инвестират в цифрови технологии или вече са го направили, като едва една-трета от анкетираните смятат, че нямат нужда от дигитализация на производствените процеси. Най-големите пречки пред дигитализацията са липсата на човешки ресурси с необходимите умения и компетенции (47%), достатъчно финансов ресурс (32%) и недостатъчната информация за най-добри налични технологии (19%).

Персонал

По отношение на работната ръка след моментния спад през 2020 г. следващите години тенденцията отново е към ръст на търсенето най-вече на изпълнителски състав и тесни специалисти. С много по-ниски темпове ще се търсят хора за администрацията и ръководни позиции. През тази година сериозно нараства и търсенето на общи работници.

60 на сто от фирмите одобряват присъединяването на България към Еврозоната. Броят им се увеличава спрямо проучването през 2021 година, когато те бяха под половината.

Мнозинството от анкетираните очакват ръст на цените и инфлацията, фискалната и регулаторна тежест, както и цената на труда.