0

Б ългария в коалиция с още седем страни ще блокира опитите на Европейската комисия да въведе новия екологичен стандарт за колите на бензин и дизел, Евро 7. Това съобщи италианската информационна агенция АНСА, според която България заедно с Италия, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия е внесла неофициална позиция, известявайки Брюксел за негативното си отношение по предложения регламент. Според АНСА становището ще доведе до забавяне на въвеждането на новия стандарт, който ЕК планираше да влезе в сила от 1 юли 2025 г. за всички новопроизведени коли.

Нереално

Сред аргументите на коалицията са, че проекторегламентът "не изглежда реалистичен и че новите по-затегнати изисквания за емисиите на вредни газове от двигателите ще окажат отрицателно въздействие върху инвестициите в автомобилния сектор в ЕС. Възможно е това да се отрази на цените и конкурентоспособността на сектора, който вече е ангажиран с прехода към електрически превозни средства". Според АНСА позицията е била споделена освен с ЕК и с други европейски столици, включително и с шведското ротационно председателство на ЕС.

Стандарт

Евро 7 надгражда над сега съществуващия Евро 6, като освен емисии от двигателите, той дава максимални нива и за емисии на прах и частици от спирачки и гуми. Въвежда се и изискване за по-продължително спазване на стандарта след първоначална регистрация, което ще се доказва с тестове.

„Телеграф“ се свърза с изготвилото позицията на България Министерство на икономиката и индустрията, но оттам не изпратиха позиция до редакционното приключване на броя.