0

Д ържавната консолидационна компания изплати дълга си към Българската банка за развитие, информира  Министерството на икономиката.

Публичните предприятия, които са били заложени като обезпечения към този кредит, ще бъдат освободени, става ясно от съобщението на ведомството.

С изплащането на задължението се премахват възбраните върху държавните предприятия, които са били обезпечение на дълга. Сред тях са  "Кинтекс", НИТИ и "Ел Би Булгарикум".

Държавната консолидационна компания дължеше 126,5 милиона лв. към Българската банка за развитие. 22 милиона от тях са били натрупани само от лихви.

За погасяването на кредита министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов предприе необходимите действия по закон за възстановяване на 45 милиона лева, дадени на дружеството, което трябваше да осъществи проекта за нереализирания правителствен комплекс.

Водещ приоритет оттук нататък е бъдещето на публичните предприятия към Министерството на икономиката и на работещите в тях повече от 5 500 души, след като вече оповести план за управлението на предприятията на пазарен принцип.