0

П рез 2023 г. са заведени 1025 дела за неплатени сметки за ток. От тях 626 са за нерегламентирано ползване на електроенергия. Това съобщиха от Енергото на Западна България в отговор на запитване на вестник „Телеграф“.

Случаи

Почивните дни около коледните и новогодишните празници, по-ранното плащане на заплатите и натрупването на повече от 30 дни между получаване на възнагражденията доведоха до закъснения и неплатени сметки за ток.

Така читател на „Телеграф“ получил уведомително писмо от „Електрохолд продажби“, че може да бъде даден на съд, ако не издължи неплатената ноемврийска и излязлата вече декемврийска фактура.

Друг читател недоумяваше защо към сметката си получава освен фактурата за потребената енергия и приложение с лихви за просрочие от 1, 2... стотинки.

Срокът за плащане на сметката може да е пропуснат поради незнание, невнимание, стечение на обстоятелства, липса на финансови средства. За да не бъдат изненадани от дело или спиране на тока, потребителите трябва да са информирани.

Телеграф

Разяснения

Срокът за безлихвено плащане на сметките за електроенергия на битови клиенти на „Електрохолд продажби“ е 10 дни от датата на издаване на фактурата, обясниха от дружеството за „Телеграф“.

Ако тя не бъде платена в този срок, задължението се води в просрочие и започва да му се начислява законна лихва за всеки ден от периода на забавяне на плащането.

Във всяка фактура има информация за срока за плащане и датата, след която електрозахранването може да бъде преустановено, ако не се плати.

При спряно снабдяване захранването се възстановява, след като бъдат платени просрочените задължения и направените разходи за спирането и пускането на тока съгласно ценоразпис.

При закъснение на плащането започва напомнителна процедура. Клиентите се уведомяват два пъти. Потребителят може да бъде уведомен с писмо, изпратено по пощата, по телефон, с SMS (ако се е регистрирал за услугата „SMS известяване преди прекъсване“) и по електронна поща.

За да избегнат просрочие или прекъсване на електрозахранването, клиентите трябва да поддържат актуални данните си в „Електрохолд продажби“, например името на титуляря, телефонен номер, адрес за кореспонденция, имейл и др.

Лихви

При плащане на сметките по банков път чрез директен дебит клиентът трябва да заяви дата на плащане, преди изтичане на срока за безлихвено плащане, за да не се стига до начисляване на лихви (обикновено в размер на няколко стотинки), обясниха от Енергото. Лихвите се посочват на отделен ред във фактурата и се заплащат отделно.

Без хартиени фактури

Енергото на Западна България спря издаването на хартиени фактури на битовите потребители, които изрично не поискаха нейното запазване.

Те можеха да подадат заявление за получаване на електронна фактура, за да я получават на телефона или компютъра си. Тези, които нямат нито хартиен, нито е-фактура, при плащане на сметката си примерно в изипей получават хартиена разписка с информация за потребената дневна и нощна електроенергия за даден период, сроковете за плащане и срока за следващо отчитане на електромера.