0

Vivacom откри първата си фотоволтаична електроцентрала край с. Могила, Стара Загора, като част от стратегията си до 2027 г. да добива 100% от енергията, която използва, от възобновяеми енергийни източници. Тя е с мощност 3 MW и ще осигурява зелена енергия за Vivacom, като същевременно ще намали въглеродния отпечатък на компанията.

Фотоволтаичната електроцентрала ще се управлява от United Group Solar. Тя разполага с 4 648 двулицеви соларни панела от най-висок клас и с висока ефективност. Те са проектирани така, че да улавят както пряката слънчева светлина, така и отразената от земната повърхност слънчева радиация, което повишава ефективността на производството на енергия.

„Днес пускаме в експлоатация първата фотоволтаична централа, която представлява важен етап от усилията на Vivacom по пътя към устойчивостта. Този проект не само гарантира, че ще захранваме операциите си със зелена енергия, но и подчертава ангажимента ни да намалим значително въглеродните ни емисии. Това е инвестиция в бъдещето както на нашата компания, така и на страната“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Фотоволтаичната електроцентрала на Vivacom е оборудвана с автоматизирана система за мониторинг в реално време и дистанционно управление, които осигуряват оперативна ефективност и оптимално производство на енергия. Работата на централата ще спести приблизително 2 000 тона въглеродни емисии годишно. Централата има годишен капацитет от приблизително 4 300 MWh, достатъчен за покриване на енергийните нужди на около 1 500 домакинства.

Инвестицията в съоръжението е изцяло финансирана от United Group. Фотоволтаичната централа е първият от няколко проекта, които ще намалят драстично въглеродния отпечатък на Групата и ще стимулират устойчивия растеж в региона.

Vivacom планира да продължи да разширява капацитета на фотоволтаичната централа в бъдеще, включително чрез добавяне на системи за съхранение на енергия. По този начин телекомът ще повиши нейната ефективност и управлението на енергията и ще затвърди непрекъснатия си ангажимент към устойчивото развитие и лидерството си в телекомуникационния сектор.