0

"Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в преговорите. Това е началото на доста по-сериозно обсъждане. Подписите стоят под седем точки, като първите две са написани по-експертно". Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг пред журналисти след срещата с протестиращите миньори и енергетици.

В сряда тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решения.

"Решението не е само на правителството, а и на партиите, които подкрепят това правителство. Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища", допълни министър-председателят.

Протестиращите миньори и енергетици на няколко пъти отказаха да отидат на среща в МС и днес в Раднево, но приеха да чуят и разговарят с министър-председателя и депутати в парламента. 

Протестиращите от „Мариците“ отказват преговори с правителството

Срещата се проведе малко преди обед във вторник в сградата на парламента, където се събраха представители на кабинета, протестиращи, синдикати и лидери на политическите партии.

Междувременно, недоволните протестиращи няма да освободят блокираните пътища. Остават затворени магистрала “Тракия" при Стара Загора, магистрала "Струма" при 59-и км в двете посоки, както Проходът на Републиката, информира полицията.

Затруднено е движението на пътя Дупница - Кюстендил в двете посоки. Обходният маршрут е през София - Радомир - Кюстендил.

Трафикът се отклонява и по предвидения обходен маршрут по пътя София - Благоевград през Дупница.

След края на преговорите с правителството в София лидерът  на КНСБ в мини "Марица Изток" Георги Господинов потвърди, че блокадите остават.  Той ще обсъди постигнатите договорености с протестиращите си колеги. Едва след това ще бъде взето решение за отмяна или продължаване на протестите..

„Не е правилен стартът. Трябваше да допуснат всички наши колеги, които ги извикаха оттук да отидат там, за да седнат на масата за преговори. Това не е закрито заседание. Трябваше да се предава по телевизията, по всички телевизии, да види българския народ за какво да става въпрос, а не да го настройват против нас”, категорична е една от протестиращите.