0

В секи пети, или 21% от изтеглените бързи кредити отиват за почивки и пътувания. Това показват данни от проучване на Асоциация за отговорното небанково кредитиране (АОНК), направено съвместно с изследователска агенция „Тренд“, предоставени на „Телеграф“ в отговор на запитване. Според тях бързи кредити са ползвали поне веднъж в живота си 25% от пълнолетните българи. Основно тези средства отиват за покриване на нужди, свързани с покупка на техника, ремонтна дейност и битови нужди.

Размер

Средният размер на отпуснатите заеми се повиши през последните няколко години заради високата инфлация до 1200 лв., посочиха от асоциацията. Точна статистика за средствата за почивки няма, но вероятно е в диапазона 1000-2000 лв.

Основните потребители или близо 90% са със средно, висше и полувисше образование, обявиха от асоциацията. Почти половината използват и банкови продукти. 82% от взималите бързи кредити са ползвали до 3 такива в живота си. По отношение на срока 90% от кредитите се покриват между шест месеца и една година. Услугите на финансовите институции се предпочитат основно заради бързината и удобството на платформите.

Сътрудничество

На въпрос дали има туроператори, които работят с фирми за кредитиране на почивки, от АОНК обясниха, че във времето е имало различни партньорски програми, но често клиентите предпочитат да вземат финансовите средства и да разплащат директно всички нужди по своята почивка. Към днешна дата не е практика да има преки договорни взаимоотношения между туроператорите и фирми за бързи кредити.