0

Д оговорен е слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ за октомври, който ще бъде разтоварен в Турция. Приехме офертата на "Шиниър" за доставка през месец октомври. Това съобщи по време на брифинг енергийният министър Росен Христов.

"За месеците ноември и декември не са намерени слотове, които да са на цена, която да прави доставката икономически изгодна. "Шиниър" коригираха офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия. Тя ще бъде в Турция, както бяха доставени предишните два танкера, допълни той.

Преговорите за доставка за намиране на слотове бяха изключително тежки. Благодаря на колегите от Турция и на зам.-министър Байрактар. Осигурихме слота за разтоварване с общи усилия, посочи Христов.

"Благодарни сме и на компанията ""Шиниър" , която прояви гъвкавост и запази условията за доставка за един танкер. Така ние обезпечаваме голяма част от количеството за октомври на конкурентна цена спрямо пазарните условия, заяви министърът.

Насочваме усилията си за подписване на средносрочни договори, за да осигурим системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени. Сега количествата не ни притесняват толкова, имаме оферти за доставка на газ, притеснява ни цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените. Сега получаваме газ на цени за над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании от индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която трудно ще се понесе от някои компании. Фокусът е намиране най-ниски ценови варианти за системни доставки на тръбна газ, заяви Христов.

Месец октомври не е обезпечен, този танкер ще задоволи 1/3 от нуждите за месеца, азерските също ще задоволят 1/3 и трябват да се договорят още 1/3 от нуждите за октомври, както и за ноември и декември, стана ясно от думите му.

Двата танкера за ноември и декември няма да можем да ги приемем, тъй като няма налични слотове. Тези, които са налични са двуцифрени суми в милиони евро, това е неконкурентно за България, каза Христов.

Ще преговаряме с Азербайджан за увеличаване на количествата, имаме индикации и от турски компании, които са готови да доставят тръбен газ. В момента преговаряме танкер по танкер, за да се осигурят нуждите до октомври, допълни той.