0

С троителството ще търси работници от Азия, съобщи за „Телеграф“ зам.-председателят на камарата на строителите у нас инж. Иван Моллов. Той подчерта, че в момента има остър дефицит на кадри в сектора.

Хронично

По думите му това е хронично и е от години. Все повече се насочваме за решение на проблема за внос на работна ръка, уточни инж. Моллов. Имало е опити да се наемат служители от Турция, но според него сега това няма да е възможно заради земетресенията. По-скоро нашите работници ще отидат натам, коментира той. 

Тромаво

Тромавите документални процедури допълнително затрудняват наемането на работници от чужбина. Аз имам личен опит за внос на кадри от Казахстан. Отне ми година и половина за документални процедури за трима работници, от които впоследствие остана само един. Защото се оказа, че и стандартът при тях е достатъчно висок, разказа експертът. В последно време се намесва и информация, че трябва да търсим кадри от по-малко рискови държави, което е невъзможно, обясни инж. Моллов.

Например от Европейския съюз – нашите работници отиват там, а не обратното. Трябва да променим много неща в системата на образование и заплащане, но трябва да сме наясно, че това няма да стане за една година, подчерта експертът. Това е нещо, което трябва да градим стратегически, а ние имаме проблем, който трябва да решим сега, допълни той.

Според него се намесва и проблемът за липсата на дългосрочна перспектива. В последните десет години се движим от програмен период в програмен период, всеки път си научаваме добре уроците в кавички и започваме реалното строителство в последната година на този програмен период, допълни инж. Моллов.

Скъпо

Остава и проблемът за скъпите материали. Всички цени са нагоре – дори с инертните материали, които са местно производство, изтъкна инж. Моллов. Скалната маса, която се добива и е част от всеки вид строителство, само от началото на годината е поскъпнала двойно. Това е заради инфлацията, цените на горивата и повишените разходи за заплати. 

В последните две години и цената на имотите се повиши, но не заради търсенето, а заради повишената им себестойност, каза още експертът. Според него жилищата няма да поевтинеят, а ще има спад на броя на сделките.