0

Б ългария е най-големият търговски партньор на Китай в областта на селското стопанство в Централна и Източна Европа. А Китай е третият по големина търговски партньор за България и втората по големина дестинация за износ. Това заяви посланикът на Китайската народна република Дай Цинли в София по време на съвместен бизнес форум в София.

Интереси

България внася от Китай телефони и електроника, изнася кюспе и царевица. 7 китайски компании от секторите на автомобилната индустрия, изкуствен интелект, автономни моторни средства, интелигентно осветление, строителство, търговски изложения, хранителни вериги, митническо обслужване, внос и износ на храни участваха в бизнес форума. Китайските предприятия инвестират в автомобилната промишленост, в машиностроенето, новата енергия и в други сфери в България, съобщи китайският посланик. А българските предприятия и селско стопанство са очакван участник в китайските изложения за вносни стоки, за електронна търговия, за селскостопански продукти и туристически продукти, допълни Дай Цинли.

100 са българските компании, участващи в българо-китайския бизнес форум. "Българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта на селскостопански продукти, хранителни стоки, етерични масла, козметика, вино към китайския пазар", коментира заместник-министърът на икономиката Николай Павлов. Царевицата и кюспетата от слънчоглед са водещите селскостопански продукти в българския експорт за китайския пазар през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г., които формират около 70 процента от аграрния износ за Китай.

Двустранният стокообмен България-Китай бележи постоянен растеж и достига 3,2 млрд. евро годишно.

Прагматизъм

Между двете страни няма спорни, нерешени въпроси, изтъкна той. Отношенията между двете страни се крепят на принципите на равнопоставеността, на реципрочността, взаимното зачитане на външнополитическата ориентация на двете страни, отбеляза Валентин Кантарджиев.

Приветстваме български компании да инвестират и да се установят в Шанхай, да предлагат модерни продукти и инвестиционни услуги в града и в цял Китай, се обърна Ян Доншън от Съвета за насърчаване на международната търговия на Шанхай, побратимен на София град. Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани от възможностите да навлязат на пазара на ЕС и да установят свои производствени бази в България, отвърна зам.-министърът на икономиката Николай Павлов.