0

Л имони, чиито кори са обработени с химикали, се продават в магазините у нас, без да информират потребителите, показа проверка на „Телеграф“. Заради веществата по корите ги прави негодни за консумация. Когато клиентите не са уведомени, това е нарушение, съобщи за „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“.

Надпис

Има надпис, но той е на самия кашон и не може да бъде видян лесно. Там пише, че кората не е годна за консумация и още: „Обработено с: имазалил, 2-фенилфенол, тиабендазол, пириметанил, обработено с восък: Е904“. Надписът е на български и на английски език. Описанието, че плодовете са намазани с опасните вещества, е на кашоните на лимоните, които обаче се продават насипно на килограм.

Проблем

Проблемът е, че за да го види и прочете, човек трябва специално да обърне цялата кутия със стоката. Никъде на стелажите, на които са изложени цитрусите, нито на етикетите им, на които е произходът им, не е споменато, че корите им не трябва да се ядат, защото са опасни, показа проучването.

Потребители коментираха пред „Телеграф“, че не са знаели за опасните цитруси. „На етикета не пишеше, че кората на лимоните не може да се яде. Пише само от какъв произход са и колко струват. Аз понякога ползвам кората им, когато готвя, настъргвам я. Ползвам я също и когато си правя вода с лимон, слагам и кората“, разказа Бранимира Николова от София. Упоменато е, че кората не е ядлива на плодовете, но само ако те се продават на цяла мрежа. Ако ги купите на килограм, това не е описано. Д-р Сергей Иванов беше категоричен, че клиентите трябва да бъдат информирани за това. В противен случай става дума за нарушение. И допълни, че обработката на корите се прави не само на лимоните, а и на други цитруси.