0

В ълна от нелегално вино и ракия, произведени изцяло в сивия сектор, ще ни залеят догодина. За това алармира пред „Телеграф“ председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски. Причината за това е спорна наредба на финансовото ведомство, целяща да затвори кранчетата за теч на ДДС, но в крайна сметка постигаща обратен ефект.

Транспорт

Наредбата касае транспорта на стоки с висок риск от данъчни нарушения, сред които са и редица плодове и зеленчуци, както и гроздето. От НАП през лятото предложиха, за да се предотвратят шашми с декларирането на количеството набрано грозде, то да се тегли директно на лозето и да се декларира онлайн на мига. Лозари и винопроизводители тогава скочиха на протест с мотива, че нямат промишлени кантари, компютри и интернет по лозята, за да подават декларации за количествата директно оттам.

Промени

След редица срещи с винари и лозари от НАП са редактирали проектопромените, като новите текстове са вече качени за обществено обсъждане. Ключовата промяна е, че на масива ще трябва да се декларират само прогнозни количества, а впоследствие ще се подава декларация за реалните. „Това до голяма степен обезсмисля цялото усилие на НАП, тъй като ние трудно можем да преценим тегло на око. В една година гроздето е по-водно и тежи, а в други, като настоящата, е леко. Единственото, което ще се случи, е, че ще даваме някакви прогнозни стойности към някой наш служител на място, където има интернет, и после ще ги коригираме“, коментира Чорбаджийски.

Беля

Промените в наредбата са отложени за влизане в сила от януари 2025 г. Според Чорбаджийски обаче шумът около кантарите на лозето е причинил необратими негативни последици във вече започналата беритба. „Малките производители с 20 до 50 дка масиви приеха, че ще трябва да го теглят на лозето и просто спряха да продават на едро, за да не се налага да подават онлайн декларации. Така сега масово и бяло, и червено грозде се продава на дребно, и то на нелегални тържища без никакъв контрол от НАП“, обясни Чорбаджийски. Според него това ще залее пазара с огромни количества нелегален алкохол. „И не само че няма да съберат повече ДДС, а и догодина ще се чудят защо имат много по-ниски приходи от акциз“, добави експертът.