0

З абрана за употреба на химикала бисфенол при производството на пластмасови бутилки, прибори, кенчета, обувки и облекло заради вреди върху здравето на човека обсъжда Европейската комисия. Това заяви за „Телеграф“ Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация „Активни потребители“. Редица изследвания установяват, че води до стерилитет и повишава риска от рак.

В момента на територията на ЕС е ограничено влагането на химикала в стоки за деца, но проверка показала наличието им в 121 продукта.

Причини

Причината за обсъжданата забрана е, че химикалът нарушава функциите на ендокринната система, сочат резултати от проучване на Датския център за химикали. Стойностите, измерени в пробите от урина на децата, надминавали дори в тези на родителите им. Основният начин, по който новородените бебета изследват околния свят, е чрез устата си. Резултатите от изследването показва обаче, че чрез гризалките, бутилките за пиене и детските чашки те са изложени на въздействието на бисфеноли. Друго проучване на няколко потребителски организации в ЕС обхваща 121 детски продукта - текстилни изделия за бебета, детски кожени обувки, гризалки, бутилки и детски слънчеви очила, в които е открило бисфеноли в над 60% от стоките.


В 58 кенчета с напитки и консерви с храна, закупени онлайн от седем различни европейски страни, е открито, че във всички кенчета и консерви с храна са намерени различни количества бисфеноли, някои от които токсични роднини на бисфенол А, които може дори да са по-опасни.

Видове

Германия вече е предложила забрана на бисфенол А и още 4 други вида за територията на ЕС, а Европейската агенция по химикали препоръчва към тях да бъдат прибавени още 25 вида бисфенол, като бисфенол B и бисфенол С, открити в част от изследваните проби. Бисфенолите са индустриални химикали, използвани като втвърдител в разнообразни стоки.
Химическото вещество се получава в промишлеността чрез кондензация на фенол с ацетон в присъствието на различни катализатори, по-специално солна киселина.
Епоксидни смоли, съдържащи бисфенол А, се използват като покритие от вътрешната страна на почти всички кутии за напитки и храни, но поради рискове за здравето в Япония всички покрития от епоксидна смола са заменени с полиетиленово фолио.