0

С лужители на летище София са в стачна готовност заради неразбирателство с управата за увеличението на заплатите им. Това стана ясно в навечерието на днешния пореден кръг преговори между страните по колективния трудов договор на летището.

Искания

Служителите настояват за 20% увеличение на основните трудови възнаграждения, както и установяване на минимална работна заплата на летището, равна на общата за страната, завишена с коефициент 1,30. От другата страна управата на летището предлага 17,1% увеличение. Това число обаче не се формира само от заплатите, а идва под формата на коефициент прослужено време и допълнителни придобивки като допълнително здравно осигуряване и ваучери за храна и подаръци. Според управата предложеното увеличение за всички заплати и придобивки като разход за работодателя е 30% общо за 2022 и 2023 г. Служителите обаче не са съгласни.

Облаги

Друга линия на неразбирателство са обезщетенията при пенсиониране, които и досега са 10 или 15 заплати в зависимост от трудовия стаж на служителя – клаузи, наследени от времето, когато летището беше държавно. От летището искат да намалят размера на това обезщетение. Мениджмънтът иска намаление и на кръга служители, които получават до 10 дни допълнителен отпуск заради ненормирано работно време, тъй като голяма част от тях в момента реално не работят извънредно.

Заявки

„Би било чудесно, ако се стигне до стачка именно сега по Великден. Когато преговорите се изчерпат, на работниците им остава стачката. А на гражданите и товарите - да не могат да пътуват“, съобщи във Фейсбук синдикалистът Ваня Григорова. Съгласно закона обаче у нас дори и при стачка на летището служителите трябва да осигурят непрекъснатост на работата му.

От управата на летището заявиха за „Телеграф“, че са готови за евентуална стачка и гарантират, че то ще оперира във всеки един момент дори и със затруднения.