0

Х иляди домакинства с парно задължително трябва да сменят топлинните разпределители, топломерите и водомерите за топла вода с дистанционни до края на 2026 г. Подмяната на голяма част от уредите трябва да стане веднага след изтичане на 10-годишния им срок на употреба, независимо дали е тази, следващата или по-следващата година. Това изисква законът за енергийната ефективност, в който е въведена съответната Евродиректива. Ако изискването не се изпълни, на домакинството се начислява завишено количество енергия за отопление или подгряване на топлата вода.

Монтаж

Потребителите знаят, че топлинният счетоводител отчита кубиците, които са минали през апартаментния им топломер за топла вода, за да им начисли потребената топлинна енергия за тяхното загряване до определена температура. „Софийска вода“ снема потребените кубици от водомера за студена вода, както и от уреда за топла вода.

При смяна на водомерите с дистанционни домакинството може да избере „Софийска вода“ или обслужващият го топлинен счетоводител да му достави и монтира водомерите. На пазара съществуват различни видове системи за дистанционно предаване на данни, голямо разнообразие от измервателни устройства, отчитащи изразходваното количество вода. Затова „Софийска вода“ има сключени споразумения за двупосочен обмен на данни чрез сървър с фирмите, извършващи услугата дялово разпределение, отчитащи монтираните от тях дистанционни системи. Така се преодолява невъзможността за снемане на дистанционни отчети от система, с която ВиК операторът не разполага. От друга страна, не се налага едновременното отчитане на измервателните уреди от ВиК оператора във връзка с потребеното количество вода, както и от фирмите за дялово разпределение, които отчитат кубиците топла вода, които се подгряват, обясниха от „Софийска вода“.

Плащане

Смяната на визуалните водомери за топла и студена вода в жилищните сгради с централно топлоснабдяване (с парно) с дистанционни не означава, че те автоматично ще започнат да се отчитат дистанционно. Отчитането може да бъде включено като пакетна цена с монтирания дистанционен уред или като отделна услуга. Това е обект на отделно споразумение между клиента и доставчика със съответни ценови измерения. Цените са различни за различните топлинни счетоводители и за водния оператор. Към момента услугата дистанционно отчитане – месечно, на три месеца или по договаряне с доставчика на услугата, не е в задължителен пакет. По заявка от клиента потребителят може да получи информация както от дружеството топлинен счетоводител за предложението и условията за това, така и от „Софийска вода“ за предоставените дистанционни отчети, поясниха от топлинния счетоводител „Техем“. И двете дружества - „Софийска вода“ и фирмата топлинен счетоводител, разполагат с данните от отчетите и могат да направят справка.